Холандски професор по юридическа етика ще гостува в България по покана на БИПИ

Холандски професор по юридическа етика ще гостува в България по покана на БИПИ

В седмицата между 8 и 13 октомври, професор д-р Лени Де Хроот-ван Леуен / Prof. dr. Leny de Groot- van Leeuwen /от Юридическия факултет на Университета Радбауд, Ниймеген, Холандия ще гостува в България по покана на Българския институт за правни инициативи и с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Проф. Де Хроот ще изнесе лекции пред студенти по право от Нов български университет и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ на тема „Етика за юристи - от етичните дилеми до теорията“. съответно на 10 и 11 октомври. Холандският гост също така ще изнесе лекция пред курсисти от Националния институт на правосъдието. По време на посещението си в България проф. Де Хроот ще се срещне и с представители на институции, както и със Съюза на съдиите в България.

Български институт за правни инициативи полага усилия да постави в обществения, научен и професионален дебат важността на темата за юридическата етика. Проблематиката е третирана в изследването ни: „Значението на фундаменталните дисциплини в юридическото образование. Ценностни измерения в юридическото образование“.

****************************************************************************

Лени де Хроот-ван Леуен е професор в Юридическия факултет на университет Радбауд в Ниймеген, Холандия. Тя е завършила право (Cum Laude) в университета в Лайден през 1987 г. и получава докторска степен от университета в Утрехт през 1991 г. Докторската й дисертация е на тема „Съдебната власт в Холандия; Състав и възгледи за съда и прокуратурата“ /De rechterlijke macht in Nederland; Samenstelling en denkbeelden van de zittende en staande magistratuur /.  От тогава, тя е преподавала социология на правото в университетите в Амстердам, Утрехт, Тилбург и Ниймеген, а също и правна етика в Обучителния и учебен център на правосъдието. Тя е провеждала и ръководила изследователски проекти свързани с етиката в правната професия, механизмите за проверка на съдиите, съставът на съдебната власт, намесата на съдебната в законодателната власт и доверието на гражданите в съдебната система.

Има публикации предимно на английски и холандски по въпросите на социология на правото, правна етика, общо за правната професия и съдебната власт (за повече информация, вж. www.ru.nl/english/people/groot-van-leeuwen-l-de)

Лени де Хроот-ван Леуен е била член на няколко комисии и журита в Холандия, включително Холандската организация за научни изследвания (NOW). Тя е председател на под-групата по етика към работната група по сравнителни правни професии към международната социологическа асоциация/комисия по изследвания на социологията на правото (ISA/RCSL), а също е била и член на етичната комисия на холандската асоциация на съдиите и обществените прокурори. (NVVR).

Била е редактор на списание Recht der Werkelijkheid, издание на холандското и белгийското право и общество и главен редактор на холандското списание Klachtrecht. Понастоящем е член на консултативните съвети на списания Правна етика /Legal Ethics/ и Recht der Werkelijkheid.

Следвайте ни