Резултати от национално представително проучване, свързано с промените в Конституцията

Въпросът с промените в Конституцията и приемането на изцяло нов основен закон не получава еднозначен отговор от страна на българските граждани. Резултатите от проведено национално представително проучване през месец ноември показват подкрепа от 18,7% за приемане на изцяло нова Конституция на Република България. 35% са застъпващите се само за частични изменения в основния закон, а 14,4% са категорични в оценките си, че не са необходими нито промени в действащата, нито изготвянето на изцяло нова Конституция. Съществен е и делът от гражданите, които нямат мнение по поставения въпрос – 31,9%.

Оценките на българските граждани са нееднозначни и по темата за свикването на Велико Народно събрание. Основната група от анкетираните не успяват да формират лично мнение въпреки публичните дискусии по темата (близо 40%). Подкрепящите идеята - малко над една четвърт, са с по-нисък дял в сравнение с групата на заявилите, че не трябва – 34,2%. Противниците на идеята изтъкват като основен аргумент убеждението, че към настоящия момент нищо не налага свикването на Велико Народно събрание.

Интересът към и запознатостта с настоящия проект за промени в основния закон не са на особено високо равнище. Докато 47,9% от гражданите имат само най-бегла представа какво включват предложените конституционни изменения, то 47,2% не знаят нищо за тях.  Под 5% са тези, които заявяват, че се чувстват напълно запознати с предложенията.

Решаването на проблемите в съдебната власт като част от промените в Конституцията се изтъква като важно от близо 60% от българските граждани. Създаването на условия за контрол на главния прокурор (39,8%) и промяната на политическата среда (39,3%) допълват трите най-важни за решаване проблема към настоящия момент от гледна точка на конституционните промени.

По отношение на конкретните промени, предлагани с настоящия проект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, най-висока подкрепа (около две трети) получава предложението за завишаване на стандартите при избиране на ръководствата на независимите регулатори като КЕВР, КЗК, НОИ, БНБ, НЗОК и др. Намаляването на мандатите на „тримата големи“ в съдебната система и на членовете на Висшия съдебен съвет, правото на всеки гражданин да може да се обръща към Конституционния съд и намаляването на правомощията на главния прокурор са сред оставалите предложения, които се подкрепят от мнозинството от българските граждани. Най-критични са настроенията към предвидената промяна на националния празник на страната от 3 март на 24 май – идея, срещу която се обявяват близо три четвърти от българските граждани. Същевременно, разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета и закриването на Върховната административна прокуратура – предложения, попадащи в обхвата на съдебната реформа, срещат голямо неразбиране сред българските граждани, като около 60% от тях не могат да определят своето отношение към тях.

Проучването е по поръчка на БИПИ, проведено в периода 10 – 21 ноември 2023 г. по метода на пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица (чрез таблети) от ГЛОБАЛ МЕТРИКС.

Презентацията от представянето на резултатите от проучването може да видите ТУК.

  • Начало
    • Новини
      • Резултати от национално представително проучване, свързано с промените в Конституцията