Докладът „Извънредното положение в големите малцинствени квартали, 13 март – 13 май 2020 г.” обобщава данни от блиц-анкетно проучване със затворени въпроси и допълнителни дълбочинни интервюта, проведено в периода 9 – 13 май 2020 г. на териториите на кв. „Столипиново” в гр. Пловдив и кв. „Факултета” в гр. София. Изследването е извършено от антрополога д-р Никола Венков по поръчка на Българския институт за правни инициативи.

Вижте повече тук...

Създалата се ситуация буди у нас безпокойство, че оставането Ви на позицията, както и на инспекторите на ИВСС, извън мандат, е предпоставка за нарушаване независимостта на Инспектората.

Обръщаме се към Вас с призив да подадете оставка като главен инспектор на ИВСС като по този начин дадете възможност на парламента да избере главен инспектор с мандата по чл. 132а, ал. 2 от Конституцията. Считаме, че това би бил морален акт, чрез който да се демонстрира стремеж към установяване на върховенството на правото.

Сроковете за избор на инспектори и главен инспектор на ИВСС отдавна са изтекли. Каквото и действие да предприемете оттук нататък, то трудно ще промени продължаващата ерозия в публичните институции, включително и в парламента. Независимо от това, надяваме се да осъществите в най-скоро време необходимите действия за провеждането на прозрачен, конкурентен и почтен избор, какъвто досега не е извършван от различни състави на парламента. С обявяването на процедурните правила за избор, Народното събрание трябва да подложи на анализ дейността на ИВСС през изтеклия мандат, на която база да се формират основанията за необходимите качества на кандидатите. Макар и със закъснение, това все пак ще демонстрира политическа мъдрост, отговорност и адекватен парламентарен рефлекс.

Биляна Гяурова-Вегертседер в Дарик Радио

По-голямата част от делата, които се гледат в Специализирания съд и прокуратура, са по мерки за неотклонение. Нуждата от създаването на тези институции не беше породена от обществени отношения, а по политически цели. Доколкото знам тази седмица в почивен ден ще заседава Специализирания съд, което е необяснимо, предвид че той не е толкова натоварен. За мен обяснението е, че наближават избори, сподели тя.

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Студио Хъ" на ТВ 7/8

Във връзка с неприетия жребий от министъра на правосъдието, с който БИПИ бе определен за член на Гражданския съвет към Съвета за сътрудничество и координация, Биляна Гяурова – Вегертседер участва в предаването “Студио Хъ“ на ТВ 7/8.

„Бяхме изтеглени на случаен принцип. Знаем, че министър Кирилов е радетел на случайното разпределение. Буквално няколко часа по-късно видяхме в медиите прессъобщение, в което се казва, че министърът не приема избора. Това е много странна формулировка. Какво означава, че не го приема?“, каза директорът на БИПИ.

г-жа Биляна Гяурова, директор на БИПИ, и г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата 

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков и директорът на Фондация „Български институт за правни инициативи“ Биляна Стефанова Гяурова-Вегертседер в качеството си на партньор за България по проект „Ефективна борба с корупцията“, финансиран от Държавния департамент на САЩ, подписаха днес споразумение за сътрудничество за засилване на независимостта и ефективността на финансовия контрол на политическите партии, като целта е превенция на нeпозволено финансиране чрез подобряване на одитните техники и процедури.

Следвайте ни