Новини и медийно присъствие

Интервю на Цветомир Тодоров в предаването "Директно"

"Сигналите, които е подала съдия Цариградска, не са от сега, или преди 2 години. Става дума за систематичен натиск от поне 5 години. Има подавани сигнали до службите, материали стигнали в прокуратурата и нищо."

Биляна Гяурова-Вегертседер по Bloomberg Bulgaria

"Не разбирам защо се тръгва от разчистване на най-ниското ниво – оставките на заместник прокурорите и след това самите прокурори в Софийската районна прокуратура. В ситуация, в която има съмнение за натиск и нерегламентирани връзки, институциите могат да бъдат "натиснати", за да работят"

Интервю на д-р Теодор Славев по БНР Пловдив

"Оставките обаче са замазване на очи. Надолу по веригата ще изгърмят средни бушони, но няма да се стигне до разкриване на реалните поръчители на целия този ужас, кошмар, който се случва и чиито крах гледаме, а не и дълбочина."

Интервю на д-р Теодор Славев в ефира на "Твоят ден" 

„За 33 години нямаме осъдени знакови лица от високите етажи на властта за престъпление. Така се разпространява усещането за безнаказаност“

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус“ 

"В момента, паралелно с договорките за правителство на повърхността, текат други договорки – за регулаторите, така че аз очаквам да се намери компромис и баланс. Много е важно да се види дали още с първия мандат ще има правителство, при втория политическата цена за правене на "сглобка“ се вдига“

Статия на Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ

Реформирането на съдебната власт в България винаги е било като аржентинско танго - крачка напред и две назад, безкрайни възможности за импровизация. В сегашната ситуация обаче сякаш има усещане за страх от това, че особено съдът може бързо да се еманципира и да изпълни с реално съдържание понятието за независимостта на съдебната власт. Дали страхът идва от хора с властови позиции, които могат да се превърнат в клиенти на тази власт е спекулативно твърдение, но не и безпочвено.

Интервю на Силвия Великова с Теодор Славев в предаването ''Преди всички'' на БНР

"Правилникът позволява главният прокурор да бъде изслушан в НС за това как се управлява наказателната политика в страната. След такъв скандал, който се припомни, защото той не е от сега, след убийството на Божанов наново излезе на преден план, е задължително да разберем всъщност прави ли се нещо, правено ли е нещо и докъде стига, защото нещата, за които се твърди - специални заведения за магистрати, подслушвания, инсинуации, намеса в личния живот, за да могат да се склоняват по едно или друго дело, да действат по определен начин, адвокати-посредници - това означава, че ние нямаме независима съдебна власт и това е така в продължение на години". 

Интервю на Цветомир Тодоров в предаването "Кой говори" по Дарик радио

"Страната ни с станала привлекателна дестинация за пране на пари, тъй като доверието на престъпния свят към традиционните държави, свързвани с този вид бизнес е спаднало. В България бяха пощадени голяма част от участниците и мрежата не се разплете."

Д-р Теодор Славев в предаването "Денят ON AIR"

"Дебатът, който се състоя, беше в 90% единствено по въпросите, които ние изпратихме. Те предварително се бяха подготвили. Нямаше го същностния дебат. Нашата идея с тези въпроси беше народните представители да се развихрят, да задават въпроси, а такова нещо нямаше. Беше режисиран сценарий, театрална постановка"

Интервю на д-р Теодор Славев по БНР Пловдив

"Изключително е нагло решението на народните представители да удължи мандата на новоизбраните конституционни съдии. Конституционният съд излезе с тълкувателно решение, в което казва, че мандатът на новоизбраните двама членове няма да е пълногодишният от 9 години, а ще е за остатъка от 7 години. Това решение излезе във вторник миналата седмица, а самото гласуване в пленарна зала беше в петък."

Биляна Гяурова-Вегертседер в еп. 161 на ИПВ подкаст

"Самата процедура за избор на конституционни съдии започна още миналия месец, когато беше обявено, че след близо две години, най-накрая, Народното събрание стартира запълването на овакантените места в регулаторите с изтекъл мандат. Нямаше, обаче, обяснение защо се стартира точно с Конституционния съд"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Скорострелното гласуване, което най-вероятно ще стане днес, е именно, за да се преодолее напрежението и да се демонстрира, че коалицията продължава да е стабилна. Скорострелното гласуване, което най-вероятно ще стане днес, е именно, за да се преодолее напрежението и да се демонстрира, че коалицията продължава да е стабилна"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в "Добро утро, Европа"

"Самата идея да се стартира с избор на съдии от Конституционния съд породи много съмнения, че това отново е чисто политически мотивирано, защото има доста други органи, които са с изтекли мандати и то много по-отдавна"

Интервю на Цветомир Тодоров в предаването "Алтернативата"

"Изборът за конституционни съдии винаги е политически, независимо дали се прави от президента или от политическите партии, но за съдебната квота нещата са малко по-различни."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Кой говори“ по Дарик

" Конституционният съд не е част от съдебната система на България и като такъв е овластен по конституция и по специализирания си закон, да прави тълкувания и да обявява за противоконституционни конкретни текстове."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българската национална телевизия

"Повече от десет години екипът на БИПИ се опитваме да вкараме този разговор в дневния ред на обществото защото настояваме за прозрачност при провеждането на тези избори, които окомплектоват лидерския корпус на държавата"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Хоризонт

"За нас като експерти и външни наблюдатели не става ясно как се стига до конкретното име. Тази политическа квотна договорка "ти на мене, аз на тебе" е обидна.  Нагледали сме се как не се търси правилният човек – с качества като почтеност, професионализъм, за позицията"

Коментар на д-р Теодор Славев за BTV новините 

„Не е необходимо отделен закон за лобизма, защото той няма да работи. От много години България има отделен закон за противодействие и борба с корупцията, но резултати няма и има риск да се създаде  в ръцете на държавата нова бухалка“

Интервю на Цветомир Тодоров за Българската телеграфна агенция

"На политиците ни изтеклите срокове по процедури и мандати на органи, за чиито конституиране следва да имат грижата, са престанали да им правят впечатление. Или може би през последните три години политиците бяха твърде заети с борбата за властта и не им беше до кадровото обезпечение на органите."

Прогноза за 2024 г. на д-р Теодор Славев

"Изключителна година ще бъде за това дали хората ще препотвърдят ангажимента си към либералната демокрация и ако гласуването отиде в по-радикални кандидати за власт, доколко институциите ще издържат на този изборен цикъл."

Д-р Теодор Славев в предаването "Твоят ден" по Nova News

"Трябва да се отнеме правото на народните представители да номинират в регулаторите. Професионалните общности, които съществуват в тези сфери, е трябва да имат правото да номинират. Там където няма, да се създадат такива със закон."

Интервю на д-р Теодор Славев за Българското национално радио

“Според поред мен, мнозинството максимално много ще бърза това голямо раздаване да свърши до началото на ротацията, защото ротацията предполага момент на политически риск дали въобще ще има правителство. Тоест партиите са заинтересовани да започнат масирано кадруване веднага”.  

Биляна Гяурова-Вегертседер за Българската телеграфна агенция

"Промените в Конституцията бяха очаквани, почти наложени, и за това не са такова събитие. За мен най-сериозният и най-притеснителен въпрос, който не получи своя отговор тази година, е въпросът за достоверността на проведените миналата година избори за членове на съдийската колегия от професионалната квота."

Интервю на д-р Теодор Славев за Mediapool

"С регулаторите управляващото мнозинство сътвори истински хаос. Над 70 човека и 16 институции са извън мандат, Конституционният съд връщаше процедури за избор, защото противоречат на принципите на правовата държава."

Коментар на д-р Теодор Славев за "Дневник" относно тиващата си година

"Войните и конфликтите винаги са предизвиквали вълни на солидарност като реакция на агресията. По-скоро тези войни и конфликти са момент да преосмислим отново ценностите и най-вече какво е добро и какво е зло. Трябва да върнем дебата за ценностите."

„Първоначалният вариант предполагаше много сериозни ограничения на правомощията на главния прокурор. Впоследствие текстовете претърпяха корекция и финалният вариант, който беше гласуван днес, е много по-балансиран

Интервю на д-р Теодор Славев в "Кой говори" с Мария Черешева

"Сроковете, заложени в Конституцията, са интересни. Има 3-месечен срок за избиране на двата нови съвета и след това започва 6-месечен срок за избор на нов главен прокурор. Следователно, Боби Сарафов ще бъде и. ф. главен прокурор до месец септември, а новият председател на ВАС ще бъде избран през месец октомври"

Д-р Теодор Славев пред „Добро утро, Европа“

"Декларацията от седем точки, която Кирил Петков изчете в парламента, когато се съставяше мнозинството и правителството, не е програма, но са основни линии, по които кабинетът да работи. Те са ясни – Конституция и Шенген."

Биляна Гяурова-Вегертседер пред Дарик

"Много пъти сме виждали как парламентарните политически сили правят договорки за квотното разпределение във ВСС и всеки буквално знае кой член от коя парламентарна група се подкрепя и каква политика прокарва чрез кадруване във Висшия съдебен съвет”

Биляна Гяурова-Вегертседер в "Лице в лице"

"Колкото и политиците да твърдят, че промяната на Конституцията е в дневния ред на обществото, самите хора не припознават случващото се в топ три на своите приоритети."

Биляна Гяурова-Вегертседер по Euronews Bulgaria

"Този законодателен устрем се обяснява с желанието на парламентарното мнозинство да прокарат тези промени с цел политическа употреба." 

Биляна Гяурова-Вегертседер в студио „Банкеръ“

"Отдавна БИПИ настоява за нов регламент за назначения в регулаторите. Става дума за едно базово коалиционно споразумение по темата, което да съдържа няколко ключови съставки – начин на назначения в изпълнителната власт, процедури за избор на мандатни органи от парламента и механизъм за номиниране, проверяване и избиране на кандидатите."

Интервю на Цветомир Тодоров за BTV новините

„Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени. Дали са умишлени обаче - докладът не изследва. Това не е изолиран проблем при „Пирогов“. Това е проблем, който се наблюдава в много болници при обществените поръчки“

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването „(О)позиция“

"Мандатността е стълб на демокрацията. Не може тези хора да стоят на тези позиции извън мандат повече, отколкото им позволява законът. Представяте ли си утре президентът да каже – аз няма да напусна като ми свърши мандатът'"

Въпросът с промените в Конституцията и приемането на изцяло нов основен закон не получава еднозначен отговор от страна на българските граждани. Резултатите от проведено национално представително проучване през месец ноември показват подкрепа от 18,7% за приемане на изцяло нова Конституция на Република България. 35% са застъпващите се само за частични изменения в основния закон, а 14,4% са категорични в оценките си, че не са необходими нито промени в действащата, нито изготвянето на изцяло нова Конституция

Интервю на д-р Теодор Славев с Живка Танчева по БНР Пловдив

"В момента над 16 органа стоят извън мандат, част от тях е Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората към него, а ВСС избира следващия главен прокурор. Това отговаря и на въпроса, доколко е гъвката "сглобката", какво ще се случва с парламентарното мнозинство"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова по БНР

"Вместо да бързаме да правим коледен подарък с промените в Конституцията, е по-добре да ги обмислим максимално от всички страни.Трябва да има политическа мъдрост, а не политическа припряност. При всеки следващ разговор се отварят нови врати в така предложените промени"

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria On Air

"Около две години и половина си говорим дали правителството ще падне или ще се задържи и цялата сметка се плаща от нас като общество. Плащайки тази цена, България изостава не само от другите европейски държави, но и от държави на Балканите."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер пред Факти

Информацията, която беше изнесена от Министерство на правосъдието, е изключително смущаваща, но не и изненадваща. От БИПИ наблюдаваме процеса, който е свързан с е-гласуването в съдебната система, още от самото му въвеждане през 2017 г. и сме призовавали многократно да се направи независим външен одит на системата и той да бъде регулярен. Може би ако това беше реализирано, нямаше да се стигне до сегашната ситуация.

Д-р Теодор Славев в предаването "Нюзрум“ на Радио "Фокус“

"Съвсем естествено е всяка партия след цикъл избори да свика своите най-висши органи, за да направи анализ на ситуацията: има ли нова политическа ситуация, какво се е променило, къде е политическият субект и накъде ще върви. Борисов обаче изключително умело свика органа не толкова да се фокусира върху състоянието на партията, колкото да направи ревизия на правителството, на парламентарната подкрепа."

Интервю на д-р Исидора Димова и Цветомир Тодоров с екипа на Програма достъп до информация

"В делото, което водихме за достъп до информация, съдът задължи Държавен фонд „Земеделие“ да ни осигури информация за назначението на директора на областната дирекция в Стара Загора. Само че се оказа, че тук има още една уловка – с промени от 2019 г. срокът за съхранение на документацията по отношение на проведените публични процедури е 6-месечен, след което тази информация може да се унищожи – и точно това ни казаха."

Интервю на д-р Теодор Славев за "Дневник"

"Напрежението няма да спре, защото тези политически сили са антагонисти, и дори да се каже, че проявиха здрав разум от гледна точка на обществения интерес и да се прекъсне спиралата от предсрочни избори, не им е комфортно да споделят властта. Точката на пречупване ще бъде предстоящата ротация."

Според Биляна Вегерстедер негативната реакция на Австрия и Нидерландия по отношение влизането ни в Шенген се обуславя от вътрешнополитическата ситуация в двете държави, а не от обективни фактори.

Интервю на д-р Теодор Славев с Мартина Бозукова, Mediapool

На местните избори ГЕРБ ще успее да запази влиянието си в областните градове в страната, а за "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) е изключително важно да вземе София, за да може след вота на 29 октомври всички да казват, че са победители и да се запази електоралната им тежест в "сглобката".

Интервю на Биляна Гяурова-Вегерстедер по Дарик Радио

"Според Венецианската комисия, това, което се предлага по отношение на ВСС (негово разделяне) е стъпка в правилната посока и по-специално формирането на съдебния съвет като такъв, в който мнозинството от  членове му са избрани сред своята общност или мнозинството на съдии, избрани от съдии, т.е. peers selected by peers."

Екипът на БИПИ представя анализи, посветени на публичните назначения 

Събитието е заключително по проект „Граждански мониторинг на публичните назначения – стратегически инструмент за добро управление“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Цевтомир Тодоров в предаването "Кой говори" по Дарик

"Всички инструменти, които се разработват от държавата, се превръщат в инструмент за задържане на властта, вместо да борят корупцията. Дебатът за корупцията се превърна в дъвка в устата на политиците."

Откриването на дискусията от ръководствата на БИПИ, ССБ, АПБ и КСБ

На 19 септември в зала „Тържествена“, Централен Военен клуб, Български институт за правни инициативи в партньорство със Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България организират дискусия на тема „Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото“

Биляна Гяурова-Вегертседер, д-р Теодор Славев и д-р Радостина Ангелова в БТА

Индексът на корупционен риск в обществените поръчки за сектор "Строителство" с възложители общините е със стойност 23,75. Това показват данните от неговото пилотно прилагане въз основа на представителна извадка от общо 166 обявени обществени поръчки, избрани на случаен принцип от общо 1224 процедури от периода януари 2020 г. – юни 2023 г., с прогнозна стойност 2,73 милиарда лева.

Интервю на д-р Теодор Славев за БНР Пловдив

"Все още нямаме информация политическите партии на кои кандидати са се спрели за големите областни градове. Само за София знаем. Не може да пренебрегнем и факта, че гръбнакът на местната власт са общинските съвети. В този  смисъл мажоритарно избраният кмет е символен образ, той има своите правомощия, но кмет без подкрепящ общински съвет е с вързани ръце."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Директно" Bulgaria on Air

"Като че ли желанието на народните представители към тези промени не е устойчиво и те не се стремят към реална промяна в това отношение. Дни след като бяха приети тези промени те можеха веднага да влязат в сила, но същото Народно събрание, което ги прие, ги спря."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР

"За първи път от десет години съдии и прокурори излизат с обща позиция – в случая става въпрос за конституционната реформа. "Усилията за достигане до общата позиция заслужават поздравления. Те казват, че трябва да започне прочистване на системата отвътре и искат да поставят началото му."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Добро утро, Европа"

„Бързината и лекотата, с която се променят законите, не е продуктивно за системата и нас като общество, нито работа за независимостта на съдебната власт, където консервативността е позитивно качество“

Интервю на Силвия Великова с д-р Теодор Славев по Българското национално радио

"Има ли обществото усещане, че тези избори са предварителна договорка? Има. ПП-ДБ много бързо паднаха в това тресавище на ГЕРБ, които години наред попълваха регулаторите."

Д-р Теодор Славев в предаването "Делници" по телевизия Евроком

"Възможността за един задълбочен обществен дебат по отношение на референдума за приемането на еврото беше изпусната По същия бърз начин се взе и решението за ядрените реактори, които ще се продадат на Украйна – само за един ден. Ние не знаем това добре ли е или не за страната. На практика решението за продаването им вече е взето без обществен дебат."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Nova News

"Когато става въпрос за позицията на тримата големи, трябва да бъдат приложени най-големите стандарти. Изборът на Сарафов стана за 20 минути без обсъждане на други кандидатури. Главният прокурор бе освободен с една лекота, която създаде смразяват ефект, защото редовите прокурори видяха колко лесно може да бъде „отсечена главата” на тяхната структура."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер за Българска телеграфна агенция

"Докладът е критичен, но едновременно с това дава зелена светлина на България по пътя към Шенген и Еврозоната. Имам предвид заявката за предприемане на финалните стъпки към окончателното отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка както за нашата страна, така и за Румъния. За пропуски не може да се говори, защото при нас проблемните точки се знаят от години и по-скоро въпросът е къде ще се сложи акцентът."

Д-р Теодор Славев в предаването "Директно" по Bulgaria on Air

"В крайна сметка и обществените очаквания също би трябвало да се съобразят както от парламента, така и от парламента, така и от Конституционния съд, да не бави извънредно много разглеждането на делото по същество. Той в последните няколко решения работи в по-оперативен порядък, макар че няма срокове и всяко дело е с различна сложност."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Сериозният ангажимент за мен минава през един много сериозен и задълбочен разговор не само с конституционалисти и не само с тези конкретни личности в парламента, но и през сериозен разговор вътре в системата. До момента те са напълно изключени, а техният глас трябва да бъде чут, защото те ще понесат не само позитивите, но и негативите на едни поредни промени в частта за съдебната власт в Конституцията"

Интервю на д-р Теодор Славев по Българското национално радио

"В България сме гледали всякакви политически метаморфози и коалиции. Притеснително е, когато вече бившият главен прокурор знае всичко за всеки. Повдига се въпросът - по какъв ред. Ваденето на компромати също е незаконно".

Д-р Теодор Славев в "Добро утро, Европа" по Euronews България

"Декларацията на Народно събрание за спиране на процедурата за избор на и.ф. главен прокурор няма правна стойност. Въпросът е, че парламентът призовава ВСС да наруши закона, а самото Народно събрание прие тези рамки и тези срокове."

Биляна Гяурова-Вегертседер по Euronews България

„Най-малкото, всичко се разви изключително бързо. Като че ли имаше създадено очакване в обществото, при положение, че бившият вече главен прокурор Иван Гешев беше отстранен именно въз основа на това, че той уронва престижа на съдебната власт."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в "Лице в лице" по БТВ

В няколко поредни парламента имаше възможност да се стартира процедура за избор на нов състав на ВСС и ние в момента пак наблюдаваме, как народните представители започват всякакви процедури, но не и тази. На 22 юни в Бюджетна комисия ще се обсъждат процедурни правила за избор на нов председател на Сметната палата и на гуверньор на БНБ. Вече дори е излишно да се коментира Инспектората към ВСС, който работи извънмандатно три години.

Д-р Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик радио

"Заседанието на прокурорската колегия приключи бързо, и точно в този момент те казаха, че не трябва да мотивират защо избират Сарафов. Как обществото да не мисли, че се претупва работата? Това не е разместване на пластовете, а бетониране, прегрупиране. Само се сменят маските на аватарите"

Д-р Теодор Славев в "Денят on Air" по Bulgaria on Air

"Няма да е изненада, ако този състав на ВСС избере следващия редовен главен прокурор и това действие да не може да бъде спряно от Конституционния съд, защото решението ще действа занапред. Струва ми се, че цялото бързане от страна на Прокурорската колегия на ВСС за избор на и.д. главен прокурор цели точно това."

Интервю на д-р Теодор Славев със Силвия Великова по Българското национално радио

"Дори и най-добрите правила да бъдат измислени, дори най-сложните процедури да бъдат направени, ако няма предварителна нагласа, че наистина търсим почтени и независими хора, те могат да бъдат заобиколени по всички правила".

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Все пак президентът няма срок. Конституционният съд също няма. Има висящи положения в цялата процедура, които биха могли да бъдат използвани. Миналата седмица президентът даде заявка, че може би ще бави. Но не съм убедена, че това ще промени по някакъв начин ситуацията за господин Гешев".

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването “Директно” по Bulgaria on air

"Ние изстрадахме много дълго тази реформа, довела промените в НПК, която отвори вратата към подобен механизъм и заваляха жалби и сигнали и срещу главния прокурор, и срещу неговия заместник. Това показва, че този механизъм всъщност работи. Защо да не му дадем възможност и пространство да се разгърне?"

Интервю на д-р Теодор Славев в "Говори сега" по БНР

"По време на изборите през 2020 г. се оформиха две искания – оставката на Борисов и оставката на Гешев. Първата оставка не я видяхме, даже напротив, Борисов в момента е на масата за преговори, главно действащо лице, а Гешев ще бъде отстранен. Остава обаче горчивото усещане, че някой иска тази оставка, бърза се, а част от вносителите по първото предложение за предсрочното му отстраняване се оттеглиха."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването Euronews Primetime

"Десет часа се изслушва какво е емоционалното състояние на главния прокурор. Да не говорим, че се загуби и много ценно време, самите членове на ВСС се оплетоха в тези процедурни кълчища – каква е самата процедура, какво трябва да се направи..."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Благоевград

Имаше настояване на част от членовете на ВСС, оттеглилите искането си, да аргументират това свое решение, но те не станаха ясни. Формалният мотив е определението на СГП, че няма проблем с присъствието на израелския експерт на мястото на събитието, което се случи на 1 май.Това доведе изслушването на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров да се случи на един много късен етап. Така се избяга от конкретиката и фактологията и в момента се намираме в едно много по-абстрактно поле на етиката и морала, където самата оценка е много по-субективна

Интервю на Биляна Гяурова – Вегертседер "Още от деня" по БНТ

"През годините наистина сме чували, че има определени зависимости в системата, дори един висш магистрат беше казал, че въпросите на съдебната система и на реформата се решават на бели покривки, а не в парламента или по друг законов начин. И сега всичко това избуява на повърхността."

Д-р Теодор Славев в предаването "Добро утро, Европа" по Euronews България

"В действителност, Румен Радев не трябва да се обяснява кога връчва мандатите – по Конституция. От обществена гледна точка, трябва да дава знаци – и към политическите партии, и към гражданите – какви са неговите виждания за структуриране на политическия процес, и оттам редовно правителство. В този смисъл, той създава несигурност и непредвидимост в политическия процес."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването в "Добро утро, Европа" по Euronews България

"Премахването на това двойно или квалифицирано съдийско мнозинство вътре в 13-те гласа означава, че на практика председателите на двете върховни съдилища в страната могат да бъдат освободени с мнозинство от гласове, които не идват от съдии, а изцяло от прокурорската колегия, защото те са 11 души."

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването "Делници" по Евроком

"С третия мандат има по-голям шанс да се направи правителство, отколкото с втория, като това зависи от решението на президента Румен Радев. Ако той го даде на БСП ми се струва, че ще се повтори ситуацията от последните четири пъти. Но с третия мандат може да се формира коалиция на спасението, отколкото търсене на конституционно мнозинство без министри на ГЕРБ няма как да стане.“

Интервю на д-р Теодор Славев пред Факти

"Със сигурност абсолютно никой не си е мислил преди време или доскоро, че всъщност прокуратурата ще се саморазпусне. Те направиха точно това – от понеделник прокуратурата се саморазпусна. Това, само по себе си, е много притеснително, защото именно прокуратурата трябва да защитава в тези турболентни условия, в които живеем, законността, изпълнителната власт да действа спрямо закона и хората да имат сигурност."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по BTV радио

"Големият въпрос в момента, който има важна роля в целия този процес, е Президентът Румен Радев. Все пак той е този, който подписа указа за назначването на главния прокурор и той е този, който също може да натисне “Enter” и даде достатъчно време на настоящия парламент да направи процедура поне за избор на 11 члена на ВСС."

Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Хоризонт

"Типично в стила на г-н Гешев, в силно патриотично-популистко говорене, всъщност той натисна еnter в момента, по времето на своето изявление, което беше едно сериозно предупреждение."

Д-р Теодор Славев в предаването "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria

"Ако Мария Габриел стане министър-председател ще бъде малко по-сложно да се прави списък санкции, в който има бивш еврокомисар. Чрез нея, Борисов получава международно алиби."

Биляна Гяурова-Вегертседер, Мраморната зала Министерски съвет

На 11 май 2023 г., Биляна Гяурова-Вегертседер участва като модератор в публичното събитие за представяне на Република България в Глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“, водени от слжебния заместник министър-председателя по управление на европейските средства, Атанас Пеканов.

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването Euronews Primetime

"Не случайно споменах за Националния план за възстановяване и устойчивост. Там наистина се очаква в България да влязат много сериозни суми, която да подпомогне икономическо, социално и всякакво развитие на страната."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер пред Факти

Присъствието на прокуратурата - като най-силния институционален играч в държавата по-широко в медиите, вече означава заявка за скачане в полето на политиката. По принцип прокуратурата е призвана да реализира наказателната политика на една държава. Прокуратурата не е призвана да създава политики, а тук виждаме, че нещата при сегашния главен прокурор много се объркаха. 

Разговор на Люба Константинова с Цветомир Тодоров в ''Нашия ден

"Образованието твърде дълго е заложник на мантри, които, без да са проверени дали наистина отговарят на нуждите на децата и обществото. Сякаш продължават да се повтаря от десетилетия."

Интервю на д-р Теодор Славев с Мария Черешева по Дарик радио

"Относно атентата срещу главния прокурор, някой лъже - или главният прокурор, или Сарафов, или вътрешният министър. Тримата дават различна информация."

Интервю на Цветомир Тодоров за Българска телеграфна агенция

"Законът за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения (ЗЗЛПСПОИН) цели да насърчи гражданите да подават сигнали за нередности и да ги защитити от последващи действия срещу тях. Той засяга почти всички стопански активни субекти в страната. Но докато за работниците, служителите и свързаните с тях лица законът създава нови права и възможности, за всички останали той създава предимно задължения. И разбира се – разходи."

Интервю на д-р Теодор Славев за Mediapool

Разделението в обществото е много притеснително, защото то е основополагащо за развитието на всички останали системи. Устойчивите демокрации имат имунна система да се преборят с вируса на националпопулизма, но България не е такава. Ние нямаме институции, които да пазят основните конституционни принципи. Хубавото на националпопулистите е, че те започват да се провалят, когато се докоснат до властта.

Интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова-Вегертседер

„За съставянето на редовно правителство може да бъде платена някаква политическа цена, но ако се разсъждава от гледна точка на държавния интерес и гледаме малко по-напред от политическия си пъп, можем да сме готови да платим тази цена, с оглед на по-доброто бъдеще на страната.“

Биляна Гяурова-Вегертседер и директорът на ПГХХТ, Тодор Джамбов

На 26 април 2023 г. се проведе концерт-спектакъл на голямата сцена в ДКТ „Константин Величков“, посветен на петдесет и петата годишнина от създаването на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик. Директорът на БИПИ, г-жа Биляна Гяурова-Вегертседер бе сред гостите на тържеството, които получиха  юбилеен плакет и грамота от директора на гимназията, Тодор Джамбов.

Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ

"Възможен компромис за механизма за контрол би бил въпросният да се отнася не само за Главния прокурор, но и за председателите на двете върховни съдилища – ВАС и ВКС. Това обаче много подменя смисъла на това какво е съда и какво е прокуратурата"

Д-р Теодор Славев в ефира на БНР Пловдив

"Немислимо е толкова голяма законодателна програма да бъде приета за няколко седмици, дори и при най- строга организация. Без правителство, което да застане зад някакъв мандат макар и краткосрочен и не се обясни на обществото какво ще прави, няма как да стане. Иначе гражданите ще накажат театралниченето и губенето на ценно време"

Д-р Теодор Славев в предаването „Денят on air“, Bulgaria on air

"Лошо правителство е по-добре отколкото да няма правителство, тъй като започват да се получават изкривявания в конституционната система в България и се приближаваме към момента, в който този бушон ще изгърми. "

Д-р Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик Радио

“Гласувайте, защото иначе тежестта на негласуващите ще се увеличи. Рано или късно ще имаме редовно правителство. Гласуването е пречка към това да стане по-лошо”.

"Защита на правата в Метавселената"

На 22 март 2023 г. се проведе петата поредна церемония по нараждаване на победителите в ежегодния ни конкурс за есе, който се организира съвмествно с посолството на Кралство Нидерландия. Темата за 2022 г. беше "Защита на правата в Метавселената"

Биляна Гяурова-Вегертседер пред "Здравей, България"  по Нова Телевизия

Биляна Гяурова-Вегертседер, медиатор и част от работната група за промените в Закона за медиацията, говори за въвеждането на задължителна медиация при разводи, делби, спорове за етажната собственост или родителски права

"Gamify съдебната система"

Първото място се заема от отбора на  Константин Симеонов (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”), Паола Стефанова (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”) и Елизавета Шевченко (НГПИ “Свети Лука”). Те разработиха идеята за единствената настолна игра на състезанието - “Ябълката на раздора”

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Директно" по Bulgaria on Air

“Предвидено е законът да влезе в сила от месец юли 2024 г., което дава достатъчно време за изграждането на центрове по медиация към всички окръжни съдилища в страната. Естествено предвидено е към по-големите районни съдилища, както е в София, Варна, Бургас, Пловдив да има самостоятелни центрове.”

Д-р Теодор Славев в предаването "Делници" по телевизия Евроком

„Дали сме готови като общество – според мен не. Нашето общество е много податливо на своите страхове, които са социално-икономически обосновани. Именно затова трябва да се обясни на гражданите защо е необходимо да се присъединим към еврозоната.“

Биляна Гяурова-Вегертседер за БНР Благоевград

"Тези промени имат лек негативен привкус, тъй като изглежда, че всички важни за страната реформи са привнесени отвън и не ги припознаваме автентично като наши реформи"

Биляна Гяурова-Вегертседер в ефира на "Кой говори" по радио Дарик

"Този парламент имаше такава практика - да обединява по няколко законопроекта, които са на една и съща тема - като законопроекта за защита на лицата, които подават сигнали. Говореше се в публичното пространство, че това са доносници. Не, това не са доносници, а разобличители. Хора със съвест."

Теодор Славев в предаването "Делници" по телевизия Евроком

„Политическият ребус ще се реши след местните избори. Местната власт разпределя огромни средства по различни европейски проекти, което е показател за висок корупционен риск. На второ място, това е най-непосредствената власт.”

Ан-Никол Войнска и директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер

Ан-Никол Войнска успешно завърши стажа си при нас. Пожелаваме ѝ безкрайни успехи във всяко от начинанията, в които се спуска и да подхожда към тях с присъщите за нея хумор и спокойствие.

Мария Желязкова и директорът на БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер

В самото начало на Новата година, Мария Желязкова успешно завърши стажа си в БИПИ. В продължение на 4 месеца тя беше неделима част от екипа ни и ѝ пожелаваме още много победи по света и у нас!

Биляна Гяурова-Вегертседер за БТА

Този парламент вече е на доизживяване и е много тъжно да се гледа как депутатите в него не припознават като приоритетни нито процедурите за избор на важните позиции в държавата, нито приемането на ключови законопроекти, не само защото са част от Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а и защото съществено могат да повлияят в положителна посока на средата в България. 

Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Срещу нас има образувана наказателна процедура заради забавяне на транспониране на евродиректива относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза. Имаме анемична защита за хората, които подават сигнали, разхвърляна в различни закони, затова се налага самостоятелен закон"

Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик

"Блокирането на закони е политическо безобразие и не вижда воля за съдебна реформа. Без приети закони се блокира работата на държавата".

Д-р Теодор Славев

Заради проблемите на България с Върховенството на правото, корупцията и липсата на доверие, че в страната се води ефективно разследване, се рискува приемането на страната в Шенген да се отложи още по-далеч във времето.

Теодор Славев в предаването "Говори сега" по БНТ

"Сенатът има много важни правомощия по ключови назначения, като посланици, съдии и апелативни федерални съдии и е много важно демократите да успеят да задържат там мнозинството си, за да се прокарат назначенията на Белия дом при Байдън. Консервативните медии в САЩ, включително представители на републиканците, като Майк Помпео, вече започнаха атака срещу Тръмп. Това показва едно преосмисляне на ерата Тръмп в Републиканската партия, което въпреки това си остава най-популярният политик в нея." 

Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик

“Най-важното нещо при изборите е доверието. Да знаем, че гласът ти е отчетен правилно. Политическите партии обаче правят всичко възможно да задълбочат тази спирала на ниско доверие. Това гласуване не беше изненада. Още на предизборната кампания тези партии заявиха, че ще подкрепят смесен тип гласуване”

Интервю на Теодор Славев за Българското национално радио

Институциите на ЕС в един момент осъзнаха, че самият процес на формално присъединяване на държавите от Източна Европа не означава, че проблемите с върховенството на закона са решени.

Интервю на д-р Магнус Оман за Българска телеграфна агенция

Има много европейски държави, които са изправени пред трудна политическа ситуация. Повечето от тях бяха дори в по-тежка ситуация в близкото минало. Невъзможността да се формира правителство е риск в демократичните общества, но дори и с този риск демократичните системи са за предпочитане в много по-висока степен от автократичните системи, които може и да са стабилни в краткосрочен план, но в които хората нямат глас за това как да се управлява страната.

Снимка: сайт на Народното събрание

Политическата ситуация в България заприличва на скучен сериал - с всеки следващ сезон главните герои стават все по-изхабени, няма развръзка и действието тече просто, за да запълва времето между рекламните блокове

Теодор Славев пред изборното студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог" 

Теодор Славев: "Всички политици ще станат национално отговорни и по този начин ще трасират предверието на следващата кампания за парламентарни избори. Аз не виждам при тази конфигурация в НС коя е обществено приемливата коалиция. От тук нататък е много важно много бързо да се приемат ключови законопроекти, които касаят Националния план за възстановяване и устойчивост, защото има огромен риск България да загуби пари"

Сграда на Централен военен клуб, 19.09.2022 г.

Във форума се включиха министърът на правосъдието, главният секретар на Министерския съвет, директорът и експерти от дирекция „Модернизация на администрацията“, представители на президентската институция, на Министерството на икономиката и индустрията и на Министерството на иновациите и растежа, председателят и представители на Сметната палата, политически партии, дипломатически мисии и др. Участие взеха и от Представителството на Европейската комисия в България, както и представители на академичната общност и на неправителствения сектор.

Биляна Гяурова-Вегертседер коментира решението на Конституционния съд пред Euronews Bulgaria

„Легитимирайки някак си вечните мандати, Конституционният съд дава една индулгенция на парламента и му казва – ти можеш да мързелуваш, грубо казано, докато вие евентуално се сетите или успеете да формирате квалифицирано мнозинство да изберете главен инспектор и 11 души за новия Висш съдебен съвет“​

Интервю на Теодор Славев със Силвия Великова по Българското национално радио

Положението в сравнение със законодателната власт и съдебната власт е в пъти по-зле. Нормативно е закрепен принципът за липса на конкурентност. В Закона за администрацията, въз основа на който се назначават част от тези ръководители, е описано, че това става изключително и само по решение на министъра или на Министерския съвет. Тоест тук, в България прилагаме принципа на отсъствие или на наличие на министерско доверие

Цветомир Тодоров за "Дневник"

Ако сте се чудили някога как би изглеждало закриването на държавността у нас такава, каквато я познаваме, може да се окаже, че ще се случи именно по начина, по който наблюдаваме в момента: чрез скучно, технократско, институционално самоубийство.

Следвайте ни