Новини и медийно присъствие

Д-р Теодор Славев в сутрешния блок на Bulgaria on Air

"Ако има нещо положително, все пак партиите започнаха да си говорят. Още от първия момент Борисов беше категоричен, че ако не стане с първия мандат, няма да подкрепят никакви други форми на управлениe"

Интервю на д-р Теодор Славев за Дебати

"Стратегията да станеш нишова партия, която предлага само една, две или три идеи в отделни сектори, няма да доведе до значими електорални бонуси. Няма да доведе и до повишаване на избирателната активност"

Интервю на Силвия Великова с Теодор Славев в ''Преди всички'' по БНР

"Без значение какъв ще е изходът, е, че се поставя сянка, съмнение върху интегритета на самата БНБ в момента, в който ние като държава сме обявили, че искаме да станем членове на еврозоната. Това няма да е първият такъв казус, който законно или незаконно е отстранен"

Д-р Теодор Славев е гост в предаването "Твоят ден" по Nova News

„ДПС черпи, може би фасаден, но все пак евроатлантически капитал много преди г-н Пеевски да стане първият евроатлантик на държавата. Очевидно има конфликт,  който на този етап се решава през структурите"

Д-р Теодор Славев е гост в „Кой говори“ по Дарик Радио

"В момента Доган се опитва да окаже индуцирано влияние върху структурите и отново се повтаря митологичният му образ, който той има от последните години. Скандалът излиза извън границата на държавата, той се превръща в международен"

Д-р Теодор Слаев в ефира на Българското национално радио

"В ДПС последната инстанция е Доган. Партията очевидно е разклатена, Пеевски започна чистка. Доган ще трябва да възстанови силата си в структурите. Това в момента се случва"

Д-р Теодор Славев е гост в „Говори сега“ по БНТ

"Две ключови неща имаше в деня на инфарктното гласуване на неуспешния кабинет Желязков. Едното е, че г-н Пеевски каза, че има 30 евроатлантици в групата, които подкрепиха него, а второто беше една поява на прессъобщение за среща с турския посланик"

Д-р Теодор Славев в предаването "Денят On Air"

"Ако кабинетът мине, означава, че Пеевски става император на парламентарното мнозинство, ще трябва да се разчита от тук нататък на твърдите ПГ на ГЕРБ и ДПС"

Интервю на д-р Теодор Славев в ефира на БНР Пловдив

"Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за шансовете. Това съдя по изказванията на лидерите на основните партии. Кабинет с под 70 народни представители е изключително сложно да бъде направен, защото това означава, че за всяко решение ще са нужни совалки и форми на преговор"

Д-р Теодор Славев в предаването „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria

"От полиците в момента няма нито един разговор за политики в нито едно отношение. Когато говорим за скандали, нито една политическа сила не засегна темата какво се случи с убийството на Нотариуса, какво е продължението на т. нар. съдебна реформа"

Интервю на д-р Теодор Славев в сутрешния блок на Bulgaria on Air

"По-голямата част от обществото може да гледа с недоверие на някакво правителство в този парламент, но по-голямата част от обществото искат някакво спокойствие, някаква посока, някакви линия на управление. Няма как в този кабинет да се търси стабилен 4-годишен мандат, но управление може да има"

Интервю на д-р Теодор Славев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS

"Очевидно ще се направи много солиден опит за правителство, което ще бъде сложно и нестабилно. От 34% избирателна активност, останалите негласуващи ще посрещат на нож всичко, което излиза като идеи за реформи"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в "Директно" по Bulgaria on Air

"Тази оценка не се базира на слухове, но това, което е водещото в самата методология на Евробарометър, е, че всъщност той замерва усещането за независимост в съдебната власт и съда"

Интервю на д-р Теодор Славев за ФрогНюз

"Един от хората, които започнаха война срещу партийната система, беше Румен Радев. След протестите 2020-2021 година Румен Радев отвори фронт срещу абсолютно всички партии. Ние не живеем в такова общество, каквото “Величие” го представят, или каквото му се иска на Румен Радев"

Интервю на Валери Великов с д-р Теодор Славев в ефира на БНР Варна

"Ние сме в една перфектна буря на кризи, част от тях  - родни, произведени от нас, част от тях - привнесени отвън. Започваме да се радикализираме в опит да внесем системата в някакво познато спокойствие, но чрез радикализацията не можем да правим стабилизация"

Д-р Теодор Славев в „Добро утро, Европа“ по Euronews България

"Подобни формации като „Величие“ са свръхрепрезентирани в Народното събрание, поради ниската избирателна активност. При една по-висока активност, дори такава от предходните предсрочни избори, те нямаше да прескочат бариерата"

Интервю на д-р Теодор Славев за Mediapool

"И трите политически сили губят обществена подкрепа и ще бъде много трудно да направят някакви реформи заедно. Каквото и да направят, това ще бъде посрещнато с огромна съпротива от българина, който цъка с език и не гласува. Ако пък гласува, той гласува радикално"

Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Благоевград

"Нашето изследване показва, че голяма част от хората не знаят какво е лобизъм и лобистка дейност и веднага на второ място, с много висок процент, на 60%, хората смятат, че това е дейност с почти изцяло негативна конотация, а именно, че се свързва с корупция и клиентелизъм"

Интервю на д-р Теодор Славев и Павел Перпелиев по БНР 

"Основното притеснение е, че има риск под привидното добро намерение за регулиране на лобизма за осигуряване на равен достъп до вземането на решения, да започнем да слагаме бариери, да се прокарват форми като видоизменени форми на закона за регистрация на чуждестранни агенти, да се ограничава достъп на граждани до властта"

Интервю на д-р Теодор Славев за радио Фокус

Кандидатите за евродепутати – почти без изключение краен популизма, някакви неща, които не зависят от ЕП. Въпросът кой ще бъде европейски комисар при съставяне на следващо правителство също е много важен, но за него не се говори.

"В България народните представители не се възприемат като членове на един и същ елитен клуб, а като футболни запалянковци. Трябва да има някакъв стандарт в общуването, дори и след политиците"

Интервю на д-р Теодор Славев с Мартина Бозукова

Интригите и политическите спекулации ще започнат веднага след изборния ден и ще се отвори сергията за разпределянето на властта.

Д-р Теодор Славев е гост в "Кой говори" по Дарик

"Националните теми вземат превес върху върху европейските теми и това е факт. Ние не коментираме общоевропейски политики, ние коментираме България в Европейския съюз, все едно чакаме нещо да получим, било то еврозона или Шенген"

Биляна Гяурова-Вегертседер в ефира на Българското национално радио

"Очакванията са, че през летните месеци Конституционният съд ще излезе с решение. Ако бъде обявена противоконституционност само на конкретни текстове, без да имаме противоконституционност на процедурата, това вече ще преформатира обхвата на промените, които трябва да бъдат направени в ЗСВ."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Добро утро, Европа"

"Нямат значение никакви институции и правила, всеки може да изпълнява функции 2 в 1, 3 в 1. На практика можем да сведем управлението на държавата до един или двама души, които да съчетават по няколко функции, което за мен е постъпателна разруха на тази демократична държавност и институционалност, за която се борим повече от 30 години"

Интервю на д-р Теодор Славев по Nova News

В понеделник Министерството на правосъдието разпространи прессъобщение, че общественото обсъждане по проекта на ЗСВ е удължен и то съвпада точно с края на предизборната кампания, което абсолютно потвърждава, че служебният кабинет смачква и бави съществената част от съдебната реформа.

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Светът е бизнес"

"България е с претенции за правова държава и такава, в която важат принципите на доброто управление, но ако страната отговаряше покриваше тези претенции нямаше да сме свидетели на случващото се или то щеше да се случи по-рано и по по-различен начин"

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик Радио

"Ако има промяна и сменим Калин Стоянов с Калин Стоянов №2 какво реално се променя? Идва нов Х човек и ние продължаваме да гледаме всички негативни феномени в изборния процес. Не е толкова важен персонажът, колкото дълбоките и системните проблеми, но за тях почти никога не остава време да бъдат решени"

Д-р Теодор Славев в предаването „Говори сега“ по БНТ

"Представете си държава, в която министър-председателят поиска оставката на министър или шеф на служби, защото е загубил доверие в тях и те не подават оставка. Няма такава държава, поне в демократичния свят, към който се причисляваме."

Интервю на д-р Теодор Славев за Българската телеграфна агенция

"Непопълването на регулаторите е много лош сигнал към обществото, но и показва ниско уважение към институционалния ред. Над 80 човека заемат позициите си извън мандат, някои карат втори и ще започнат трети без да им е дадено доверие и мандат, без оценка за свършеното досега, без реформи в сектора, в който оперират"

Д-р Теодор Славев в предаването "България сутрин"

"По-важни са кадровите промени надолу в администрацията. По тях ще проличи дали има степен на съгласуваност между Радев и Главчев. Важни са и другите кадрови промени - агенциите, НАП, митниците, областни управители - тези промени трябва да следят"

Интервю на Галина Гиргинова за "Дневник"

Имало е дни, в които очернящите публикации срещу един съдия само в едно от изданията са стигали до 25 броя. Нещо повече - няколко конкретни издания следват доста видима схема - ако в някое от тях излезе очерняща статия, тя веднага е препечатана и в останалите. Тоест мрежата от издания, които целенасочено водят кампания срещу съда, може лесно да се проследи.

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Добро утро, Европа"

"Винаги, когато ГЕРБ стигне до финалната права на устойчиво закрепване на важни промени в съдебната реформа, те дават крачка назад.Това показва, че въпреки на теория има хвърлени в публичното пространство заявки за реализиране на съдебната реформа, очевидно има някаква вътрешна спирачка това да не се реализира."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Директно"

"Винаги, когато става въпрос за съдебна власт, за съд, за прокуратура, човек трябва да разсъждава в едни по-високи критерии, по-високи показатели, които в момента са принизени до клубове, ресторанти, герои от вълшебни приказки и това с нищо не допринася за повишаване на имиджа и доверието в съдебната власт"

Интервю на д-р Теодор Славев за ФрогНюз

"Oсновните мостове изгоряха. Оттук нататък има само кози пътечки, което не е добре електорално. Няма как да се обясни, след думите, които се казаха, в името на какво би могло да се влезе в коалиция. Очевидно съдебната реформа и антикорупцията са препъникамък"

Д-р Теодор Славев в предаването „Делници“ по Евроком

"При едни предсрочни избори, всички обещани реформи няма да бъдат продължени. Все още няма Закон за съдебната власт, а органи като ВСС и Инспектората към ВСС продължават да работят години извън мандат. Има и убийства, като тези на Нотариуса, Алексей Петров и Къро, за които нищо не се разкрива"

Интервю на д-р Теодор Славев в ефира на "Добро утро, Европа"

"Ако връчването на мандата беше в петък миналата седмица, тогава също щяхме да гледаме тази сценка. Ако Борисов не влезе отново в ролята на спасител на държавата до 12 часа днес, Мария Габриел ще върне празната папка с мандата на президента"

Интервю на д-р Теодор Славев със Силвия Великова в ефира на БНР

"Поведението на градския прокурор прилича на поведение на прокурор в тоталитарна държава, без съобразяване с принципите разделението на властите и неуважение към храма на демокрацията, какъвто е парламентът"

Д-р Славев в предаването "Говори сега" по БНТ

Идеологически Тръмп иска да центрира своята политика около една смесица от крайно либертариански икономически политики и от друга страна един християнски национализъм. Интересното е, че при милениалите и следващите поколения, 70% от тях смятат за естествени правата за аборт, права за малцинства и прочие. За тях тези спорове вече не съществуват.

Д-р Теодор Славев в предаването „Още от деня“

"Това не са преговори с взаимно полезен резултат, тъй като и двете коалиции ще претърпят загуби и е важно как те ще го обяснят на избирателите си. Това, което ПП-ДБ държат като силна карта в тестето си, е че те дават евро-атлантическата легитимация на ГЕРБ"

Интервю на Цветомир Тодоров в предаването "Директно"

"Сигналите, които е подала съдия Цариградска, не са от сега, или преди 2 години. Става дума за систематичен натиск от поне 5 години. Има подавани сигнали до службите, материали стигнали в прокуратурата и нищо."

Биляна Гяурова-Вегертседер по Bloomberg Bulgaria

"Не разбирам защо се тръгва от разчистване на най-ниското ниво – оставките на заместник прокурорите и след това самите прокурори в Софийската районна прокуратура. В ситуация, в която има съмнение за натиск и нерегламентирани връзки, институциите могат да бъдат "натиснати", за да работят"

Интервю на д-р Теодор Славев по БНР Пловдив

"Оставките обаче са замазване на очи. Надолу по веригата ще изгърмят средни бушони, но няма да се стигне до разкриване на реалните поръчители на целия този ужас, кошмар, който се случва и чиито крах гледаме, а не и дълбочина."

Интервю на д-р Теодор Славев в ефира на "Твоят ден" 

„За 33 години нямаме осъдени знакови лица от високите етажи на властта за престъпление. Така се разпространява усещането за безнаказаност“

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус“ 

"В момента, паралелно с договорките за правителство на повърхността, текат други договорки – за регулаторите, така че аз очаквам да се намери компромис и баланс. Много е важно да се види дали още с първия мандат ще има правителство, при втория политическата цена за правене на "сглобка“ се вдига“

Статия на Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ

Реформирането на съдебната власт в България винаги е било като аржентинско танго - крачка напред и две назад, безкрайни възможности за импровизация. В сегашната ситуация обаче сякаш има усещане за страх от това, че особено съдът може бързо да се еманципира и да изпълни с реално съдържание понятието за независимостта на съдебната власт. Дали страхът идва от хора с властови позиции, които могат да се превърнат в клиенти на тази власт е спекулативно твърдение, но не и безпочвено.

Интервю на Силвия Великова с Теодор Славев в предаването ''Преди всички'' на БНР

"Правилникът позволява главният прокурор да бъде изслушан в НС за това как се управлява наказателната политика в страната. След такъв скандал, който се припомни, защото той не е от сега, след убийството на Божанов наново излезе на преден план, е задължително да разберем всъщност прави ли се нещо, правено ли е нещо и докъде стига, защото нещата, за които се твърди - специални заведения за магистрати, подслушвания, инсинуации, намеса в личния живот, за да могат да се склоняват по едно или друго дело, да действат по определен начин, адвокати-посредници - това означава, че ние нямаме независима съдебна власт и това е така в продължение на години". 

Интервю на Цветомир Тодоров в предаването "Кой говори" по Дарик радио

"Страната ни с станала привлекателна дестинация за пране на пари, тъй като доверието на престъпния свят към традиционните държави, свързвани с този вид бизнес е спаднало. В България бяха пощадени голяма част от участниците и мрежата не се разплете."

Д-р Теодор Славев в предаването "Денят ON AIR"

"Дебатът, който се състоя, беше в 90% единствено по въпросите, които ние изпратихме. Те предварително се бяха подготвили. Нямаше го същностния дебат. Нашата идея с тези въпроси беше народните представители да се развихрят, да задават въпроси, а такова нещо нямаше. Беше режисиран сценарий, театрална постановка"

Интервю на д-р Теодор Славев по БНР Пловдив

"Изключително е нагло решението на народните представители да удължи мандата на новоизбраните конституционни съдии. Конституционният съд излезе с тълкувателно решение, в което казва, че мандатът на новоизбраните двама членове няма да е пълногодишният от 9 години, а ще е за остатъка от 7 години. Това решение излезе във вторник миналата седмица, а самото гласуване в пленарна зала беше в петък."

Биляна Гяурова-Вегертседер в еп. 161 на ИПВ подкаст

"Самата процедура за избор на конституционни съдии започна още миналия месец, когато беше обявено, че след близо две години, най-накрая, Народното събрание стартира запълването на овакантените места в регулаторите с изтекъл мандат. Нямаше, обаче, обяснение защо се стартира точно с Конституционния съд"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Скорострелното гласуване, което най-вероятно ще стане днес, е именно, за да се преодолее напрежението и да се демонстрира, че коалицията продължава да е стабилна. Скорострелното гласуване, което най-вероятно ще стане днес, е именно, за да се преодолее напрежението и да се демонстрира, че коалицията продължава да е стабилна"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в "Добро утро, Европа"

"Самата идея да се стартира с избор на съдии от Конституционния съд породи много съмнения, че това отново е чисто политически мотивирано, защото има доста други органи, които са с изтекли мандати и то много по-отдавна"

Интервю на Цветомир Тодоров в предаването "Алтернативата"

"Изборът за конституционни съдии винаги е политически, независимо дали се прави от президента или от политическите партии, но за съдебната квота нещата са малко по-различни."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Кой говори“ по Дарик

" Конституционният съд не е част от съдебната система на България и като такъв е овластен по конституция и по специализирания си закон, да прави тълкувания и да обявява за противоконституционни конкретни текстове."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българската национална телевизия

"Повече от десет години екипът на БИПИ се опитваме да вкараме този разговор в дневния ред на обществото защото настояваме за прозрачност при провеждането на тези избори, които окомплектоват лидерския корпус на държавата"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Хоризонт

"За нас като експерти и външни наблюдатели не става ясно как се стига до конкретното име. Тази политическа квотна договорка "ти на мене, аз на тебе" е обидна.  Нагледали сме се как не се търси правилният човек – с качества като почтеност, професионализъм, за позицията"

Коментар на д-р Теодор Славев за BTV новините 

„Не е необходимо отделен закон за лобизма, защото той няма да работи. От много години България има отделен закон за противодействие и борба с корупцията, но резултати няма и има риск да се създаде  в ръцете на държавата нова бухалка“

Интервю на Цветомир Тодоров за Българската телеграфна агенция

"На политиците ни изтеклите срокове по процедури и мандати на органи, за чиито конституиране следва да имат грижата, са престанали да им правят впечатление. Или може би през последните три години политиците бяха твърде заети с борбата за властта и не им беше до кадровото обезпечение на органите."

Прогноза за 2024 г. на д-р Теодор Славев

"Изключителна година ще бъде за това дали хората ще препотвърдят ангажимента си към либералната демокрация и ако гласуването отиде в по-радикални кандидати за власт, доколко институциите ще издържат на този изборен цикъл."

Д-р Теодор Славев в предаването "Твоят ден" по Nova News

"Трябва да се отнеме правото на народните представители да номинират в регулаторите. Професионалните общности, които съществуват в тези сфери, е трябва да имат правото да номинират. Там където няма, да се създадат такива със закон."

Интервю на д-р Теодор Славев за Българското национално радио

“Според поред мен, мнозинството максимално много ще бърза това голямо раздаване да свърши до началото на ротацията, защото ротацията предполага момент на политически риск дали въобще ще има правителство. Тоест партиите са заинтересовани да започнат масирано кадруване веднага”.  

Биляна Гяурова-Вегертседер за Българската телеграфна агенция

"Промените в Конституцията бяха очаквани, почти наложени, и за това не са такова събитие. За мен най-сериозният и най-притеснителен въпрос, който не получи своя отговор тази година, е въпросът за достоверността на проведените миналата година избори за членове на съдийската колегия от професионалната квота."

Интервю на д-р Теодор Славев за Mediapool

"С регулаторите управляващото мнозинство сътвори истински хаос. Над 70 човека и 16 институции са извън мандат, Конституционният съд връщаше процедури за избор, защото противоречат на принципите на правовата държава."

Коментар на д-р Теодор Славев за "Дневник" относно тиващата си година

"Войните и конфликтите винаги са предизвиквали вълни на солидарност като реакция на агресията. По-скоро тези войни и конфликти са момент да преосмислим отново ценностите и най-вече какво е добро и какво е зло. Трябва да върнем дебата за ценностите."

„Първоначалният вариант предполагаше много сериозни ограничения на правомощията на главния прокурор. Впоследствие текстовете претърпяха корекция и финалният вариант, който беше гласуван днес, е много по-балансиран

Интервю на д-р Теодор Славев в "Кой говори" с Мария Черешева

"Сроковете, заложени в Конституцията, са интересни. Има 3-месечен срок за избиране на двата нови съвета и след това започва 6-месечен срок за избор на нов главен прокурор. Следователно, Боби Сарафов ще бъде и. ф. главен прокурор до месец септември, а новият председател на ВАС ще бъде избран през месец октомври"

Д-р Теодор Славев пред „Добро утро, Европа“

"Декларацията от седем точки, която Кирил Петков изчете в парламента, когато се съставяше мнозинството и правителството, не е програма, но са основни линии, по които кабинетът да работи. Те са ясни – Конституция и Шенген."

Биляна Гяурова-Вегертседер пред Дарик

"Много пъти сме виждали как парламентарните политически сили правят договорки за квотното разпределение във ВСС и всеки буквално знае кой член от коя парламентарна група се подкрепя и каква политика прокарва чрез кадруване във Висшия съдебен съвет”

Биляна Гяурова-Вегертседер в "Лице в лице"

"Колкото и политиците да твърдят, че промяната на Конституцията е в дневния ред на обществото, самите хора не припознават случващото се в топ три на своите приоритети."

Биляна Гяурова-Вегертседер по Euronews Bulgaria

"Този законодателен устрем се обяснява с желанието на парламентарното мнозинство да прокарат тези промени с цел политическа употреба." 

Биляна Гяурова-Вегертседер в студио „Банкеръ“

"Отдавна БИПИ настоява за нов регламент за назначения в регулаторите. Става дума за едно базово коалиционно споразумение по темата, което да съдържа няколко ключови съставки – начин на назначения в изпълнителната власт, процедури за избор на мандатни органи от парламента и механизъм за номиниране, проверяване и избиране на кандидатите."

Интервю на Цветомир Тодоров за BTV новините

„Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени. Дали са умишлени обаче - докладът не изследва. Това не е изолиран проблем при „Пирогов“. Това е проблем, който се наблюдава в много болници при обществените поръчки“

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването „(О)позиция“

"Мандатността е стълб на демокрацията. Не може тези хора да стоят на тези позиции извън мандат повече, отколкото им позволява законът. Представяте ли си утре президентът да каже – аз няма да напусна като ми свърши мандатът'"

Въпросът с промените в Конституцията и приемането на изцяло нов основен закон не получава еднозначен отговор от страна на българските граждани. Резултатите от проведено национално представително проучване през месец ноември показват подкрепа от 18,7% за приемане на изцяло нова Конституция на Република България. 35% са застъпващите се само за частични изменения в основния закон, а 14,4% са категорични в оценките си, че не са необходими нито промени в действащата, нито изготвянето на изцяло нова Конституция

Интервю на д-р Теодор Славев с Живка Танчева по БНР Пловдив

"В момента над 16 органа стоят извън мандат, част от тях е Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората към него, а ВСС избира следващия главен прокурор. Това отговаря и на въпроса, доколко е гъвката "сглобката", какво ще се случва с парламентарното мнозинство"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова по БНР

"Вместо да бързаме да правим коледен подарък с промените в Конституцията, е по-добре да ги обмислим максимално от всички страни.Трябва да има политическа мъдрост, а не политическа припряност. При всеки следващ разговор се отварят нови врати в така предложените промени"

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria On Air

"Около две години и половина си говорим дали правителството ще падне или ще се задържи и цялата сметка се плаща от нас като общество. Плащайки тази цена, България изостава не само от другите европейски държави, но и от държави на Балканите."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер пред Факти

Информацията, която беше изнесена от Министерство на правосъдието, е изключително смущаваща, но не и изненадваща. От БИПИ наблюдаваме процеса, който е свързан с е-гласуването в съдебната система, още от самото му въвеждане през 2017 г. и сме призовавали многократно да се направи независим външен одит на системата и той да бъде регулярен. Може би ако това беше реализирано, нямаше да се стигне до сегашната ситуация.

Д-р Теодор Славев в предаването "Нюзрум“ на Радио "Фокус“

"Съвсем естествено е всяка партия след цикъл избори да свика своите най-висши органи, за да направи анализ на ситуацията: има ли нова политическа ситуация, какво се е променило, къде е политическият субект и накъде ще върви. Борисов обаче изключително умело свика органа не толкова да се фокусира върху състоянието на партията, колкото да направи ревизия на правителството, на парламентарната подкрепа."

Интервю на д-р Исидора Димова и Цветомир Тодоров с екипа на Програма достъп до информация

"В делото, което водихме за достъп до информация, съдът задължи Държавен фонд „Земеделие“ да ни осигури информация за назначението на директора на областната дирекция в Стара Загора. Само че се оказа, че тук има още една уловка – с промени от 2019 г. срокът за съхранение на документацията по отношение на проведените публични процедури е 6-месечен, след което тази информация може да се унищожи – и точно това ни казаха."

Интервю на д-р Теодор Славев за "Дневник"

"Напрежението няма да спре, защото тези политически сили са антагонисти, и дори да се каже, че проявиха здрав разум от гледна точка на обществения интерес и да се прекъсне спиралата от предсрочни избори, не им е комфортно да споделят властта. Точката на пречупване ще бъде предстоящата ротация."

Според Биляна Вегерстедер негативната реакция на Австрия и Нидерландия по отношение влизането ни в Шенген се обуславя от вътрешнополитическата ситуация в двете държави, а не от обективни фактори.

Интервю на д-р Теодор Славев с Мартина Бозукова, Mediapool

На местните избори ГЕРБ ще успее да запази влиянието си в областните градове в страната, а за "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) е изключително важно да вземе София, за да може след вота на 29 октомври всички да казват, че са победители и да се запази електоралната им тежест в "сглобката".

Интервю на Биляна Гяурова-Вегерстедер по Дарик Радио

"Според Венецианската комисия, това, което се предлага по отношение на ВСС (негово разделяне) е стъпка в правилната посока и по-специално формирането на съдебния съвет като такъв, в който мнозинството от  членове му са избрани сред своята общност или мнозинството на съдии, избрани от съдии, т.е. peers selected by peers."

Екипът на БИПИ представя анализи, посветени на публичните назначения 

Събитието е заключително по проект „Граждански мониторинг на публичните назначения – стратегически инструмент за добро управление“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Цевтомир Тодоров в предаването "Кой говори" по Дарик

"Всички инструменти, които се разработват от държавата, се превръщат в инструмент за задържане на властта, вместо да борят корупцията. Дебатът за корупцията се превърна в дъвка в устата на политиците."

Откриването на дискусията от ръководствата на БИПИ, ССБ, АПБ и КСБ

На 19 септември в зала „Тържествена“, Централен Военен клуб, Български институт за правни инициативи в партньорство със Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България организират дискусия на тема „Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото“

Биляна Гяурова-Вегертседер, д-р Теодор Славев и д-р Радостина Ангелова в БТА

Индексът на корупционен риск в обществените поръчки за сектор "Строителство" с възложители общините е със стойност 23,75. Това показват данните от неговото пилотно прилагане въз основа на представителна извадка от общо 166 обявени обществени поръчки, избрани на случаен принцип от общо 1224 процедури от периода януари 2020 г. – юни 2023 г., с прогнозна стойност 2,73 милиарда лева.

Интервю на д-р Теодор Славев за БНР Пловдив

"Все още нямаме информация политическите партии на кои кандидати са се спрели за големите областни градове. Само за София знаем. Не може да пренебрегнем и факта, че гръбнакът на местната власт са общинските съвети. В този  смисъл мажоритарно избраният кмет е символен образ, той има своите правомощия, но кмет без подкрепящ общински съвет е с вързани ръце."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Директно" Bulgaria on Air

"Като че ли желанието на народните представители към тези промени не е устойчиво и те не се стремят към реална промяна в това отношение. Дни след като бяха приети тези промени те можеха веднага да влязат в сила, но същото Народно събрание, което ги прие, ги спря."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР

"За първи път от десет години съдии и прокурори излизат с обща позиция – в случая става въпрос за конституционната реформа. "Усилията за достигане до общата позиция заслужават поздравления. Те казват, че трябва да започне прочистване на системата отвътре и искат да поставят началото му."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Добро утро, Европа"

„Бързината и лекотата, с която се променят законите, не е продуктивно за системата и нас като общество, нито работа за независимостта на съдебната власт, където консервативността е позитивно качество“

Интервю на Силвия Великова с д-р Теодор Славев по Българското национално радио

"Има ли обществото усещане, че тези избори са предварителна договорка? Има. ПП-ДБ много бързо паднаха в това тресавище на ГЕРБ, които години наред попълваха регулаторите."

Д-р Теодор Славев в предаването "Делници" по телевизия Евроком

"Възможността за един задълбочен обществен дебат по отношение на референдума за приемането на еврото беше изпусната По същия бърз начин се взе и решението за ядрените реактори, които ще се продадат на Украйна – само за един ден. Ние не знаем това добре ли е или не за страната. На практика решението за продаването им вече е взето без обществен дебат."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Nova News

"Когато става въпрос за позицията на тримата големи, трябва да бъдат приложени най-големите стандарти. Изборът на Сарафов стана за 20 минути без обсъждане на други кандидатури. Главният прокурор бе освободен с една лекота, която създаде смразяват ефект, защото редовите прокурори видяха колко лесно може да бъде „отсечена главата” на тяхната структура."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер за Българска телеграфна агенция

"Докладът е критичен, но едновременно с това дава зелена светлина на България по пътя към Шенген и Еврозоната. Имам предвид заявката за предприемане на финалните стъпки към окончателното отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка както за нашата страна, така и за Румъния. За пропуски не може да се говори, защото при нас проблемните точки се знаят от години и по-скоро въпросът е къде ще се сложи акцентът."

Д-р Теодор Славев в предаването "Директно" по Bulgaria on Air

"В крайна сметка и обществените очаквания също би трябвало да се съобразят както от парламента, така и от парламента, така и от Конституционния съд, да не бави извънредно много разглеждането на делото по същество. Той в последните няколко решения работи в по-оперативен порядък, макар че няма срокове и всяко дело е с различна сложност."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Сериозният ангажимент за мен минава през един много сериозен и задълбочен разговор не само с конституционалисти и не само с тези конкретни личности в парламента, но и през сериозен разговор вътре в системата. До момента те са напълно изключени, а техният глас трябва да бъде чут, защото те ще понесат не само позитивите, но и негативите на едни поредни промени в частта за съдебната власт в Конституцията"

Интервю на д-р Теодор Славев по Българското национално радио

"В България сме гледали всякакви политически метаморфози и коалиции. Притеснително е, когато вече бившият главен прокурор знае всичко за всеки. Повдига се въпросът - по какъв ред. Ваденето на компромати също е незаконно".

Д-р Теодор Славев в "Добро утро, Европа" по Euronews България

"Декларацията на Народно събрание за спиране на процедурата за избор на и.ф. главен прокурор няма правна стойност. Въпросът е, че парламентът призовава ВСС да наруши закона, а самото Народно събрание прие тези рамки и тези срокове."

Биляна Гяурова-Вегертседер по Euronews България

„Най-малкото, всичко се разви изключително бързо. Като че ли имаше създадено очакване в обществото, при положение, че бившият вече главен прокурор Иван Гешев беше отстранен именно въз основа на това, че той уронва престижа на съдебната власт."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в "Лице в лице" по БТВ

В няколко поредни парламента имаше възможност да се стартира процедура за избор на нов състав на ВСС и ние в момента пак наблюдаваме, как народните представители започват всякакви процедури, но не и тази. На 22 юни в Бюджетна комисия ще се обсъждат процедурни правила за избор на нов председател на Сметната палата и на гуверньор на БНБ. Вече дори е излишно да се коментира Инспектората към ВСС, който работи извънмандатно три години.

Д-р Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик радио

"Заседанието на прокурорската колегия приключи бързо, и точно в този момент те казаха, че не трябва да мотивират защо избират Сарафов. Как обществото да не мисли, че се претупва работата? Това не е разместване на пластовете, а бетониране, прегрупиране. Само се сменят маските на аватарите"

Д-р Теодор Славев в "Денят on Air" по Bulgaria on Air

"Няма да е изненада, ако този състав на ВСС избере следващия редовен главен прокурор и това действие да не може да бъде спряно от Конституционния съд, защото решението ще действа занапред. Струва ми се, че цялото бързане от страна на Прокурорската колегия на ВСС за избор на и.д. главен прокурор цели точно това."

Интервю на д-р Теодор Славев със Силвия Великова по Българското национално радио

"Дори и най-добрите правила да бъдат измислени, дори най-сложните процедури да бъдат направени, ако няма предварителна нагласа, че наистина търсим почтени и независими хора, те могат да бъдат заобиколени по всички правила".

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Все пак президентът няма срок. Конституционният съд също няма. Има висящи положения в цялата процедура, които биха могли да бъдат използвани. Миналата седмица президентът даде заявка, че може би ще бави. Но не съм убедена, че това ще промени по някакъв начин ситуацията за господин Гешев".

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването “Директно” по Bulgaria on air

"Ние изстрадахме много дълго тази реформа, довела промените в НПК, която отвори вратата към подобен механизъм и заваляха жалби и сигнали и срещу главния прокурор, и срещу неговия заместник. Това показва, че този механизъм всъщност работи. Защо да не му дадем възможност и пространство да се разгърне?"

Интервю на д-р Теодор Славев в "Говори сега" по БНР

"По време на изборите през 2020 г. се оформиха две искания – оставката на Борисов и оставката на Гешев. Първата оставка не я видяхме, даже напротив, Борисов в момента е на масата за преговори, главно действащо лице, а Гешев ще бъде отстранен. Остава обаче горчивото усещане, че някой иска тази оставка, бърза се, а част от вносителите по първото предложение за предсрочното му отстраняване се оттеглиха."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването Euronews Primetime

"Десет часа се изслушва какво е емоционалното състояние на главния прокурор. Да не говорим, че се загуби и много ценно време, самите членове на ВСС се оплетоха в тези процедурни кълчища – каква е самата процедура, какво трябва да се направи..."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Благоевград

Имаше настояване на част от членовете на ВСС, оттеглилите искането си, да аргументират това свое решение, но те не станаха ясни. Формалният мотив е определението на СГП, че няма проблем с присъствието на израелския експерт на мястото на събитието, което се случи на 1 май.Това доведе изслушването на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров да се случи на един много късен етап. Така се избяга от конкретиката и фактологията и в момента се намираме в едно много по-абстрактно поле на етиката и морала, където самата оценка е много по-субективна

Интервю на Биляна Гяурова – Вегертседер "Още от деня" по БНТ

"През годините наистина сме чували, че има определени зависимости в системата, дори един висш магистрат беше казал, че въпросите на съдебната система и на реформата се решават на бели покривки, а не в парламента или по друг законов начин. И сега всичко това избуява на повърхността."

Д-р Теодор Славев в предаването "Добро утро, Европа" по Euronews България

"В действителност, Румен Радев не трябва да се обяснява кога връчва мандатите – по Конституция. От обществена гледна точка, трябва да дава знаци – и към политическите партии, и към гражданите – какви са неговите виждания за структуриране на политическия процес, и оттам редовно правителство. В този смисъл, той създава несигурност и непредвидимост в политическия процес."

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването в "Добро утро, Европа" по Euronews България

"Премахването на това двойно или квалифицирано съдийско мнозинство вътре в 13-те гласа означава, че на практика председателите на двете върховни съдилища в страната могат да бъдат освободени с мнозинство от гласове, които не идват от съдии, а изцяло от прокурорската колегия, защото те са 11 души."

Интервю на д-р Теодор Славев в предаването "Делници" по Евроком

"С третия мандат има по-голям шанс да се направи правителство, отколкото с втория, като това зависи от решението на президента Румен Радев. Ако той го даде на БСП ми се струва, че ще се повтори ситуацията от последните четири пъти. Но с третия мандат може да се формира коалиция на спасението, отколкото търсене на конституционно мнозинство без министри на ГЕРБ няма как да стане.“

Интервю на д-р Теодор Славев пред Факти

"Със сигурност абсолютно никой не си е мислил преди време или доскоро, че всъщност прокуратурата ще се саморазпусне. Те направиха точно това – от понеделник прокуратурата се саморазпусна. Това, само по себе си, е много притеснително, защото именно прокуратурата трябва да защитава в тези турболентни условия, в които живеем, законността, изпълнителната власт да действа спрямо закона и хората да имат сигурност."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по BTV радио

"Големият въпрос в момента, който има важна роля в целия този процес, е Президентът Румен Радев. Все пак той е този, който подписа указа за назначването на главния прокурор и той е този, който също може да натисне “Enter” и даде достатъчно време на настоящия парламент да направи процедура поне за избор на 11 члена на ВСС."

Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Хоризонт

"Типично в стила на г-н Гешев, в силно патриотично-популистко говорене, всъщност той натисна еnter в момента, по времето на своето изявление, което беше едно сериозно предупреждение."

Следвайте ни