Д-р Теодор Славев за Nova News: В тази ситуация, в която се намираме в момента, свикването на Велико Народно събрание би било кошмар

"Изчерпани са възможностите за мнозинство и стабилно правителство, което да управлява. Единствената възможна опция е това, която Борисов намекна, и което даде като предложение от Възраждане в началото на този парламент, а именно анти-ГЕРБ и ДПС мнозинство." Това каза д-р Теодор Славев в предаването "Твоят ден" по Nova News. Той допълни, че подобно мнозинство звучи екзотично, но вече е и невъзможно има нулева опция за реализиране, "особено след поредните театрални постановки по тезата комунизъм и антикомунизъм."

Според д-р Славев, както при историческия компромис, така и при коалицията за промяна на конституцията, се демонстрира хладен прагматизъм и разум, съобразявайки се с геополитическата обстановка. Не знам дали ако направим нещо за трети път, то ще доведе до различни резултати. "За да има устойчива промяна в България, което нашето общество заслужава, трябва време. Това е трудният път, който изисква промяна на отношенията между партии и граждани включително. Изисква се усъвършенстване на модела на разделения на властите, което след решението на Конституционния съд стана много сложно, защото в България има дисбаланс и  концентрация на свърхправомощия в определени институции, като например Главния прокурор. Последното се признава от признава от всички политически партии."

Д-р Славев отбеляза, че напоследък различни анализатори и политици призовават и намекват за Велико Народно събрание. "В тази ситуация, в която ние се намираме в момента, като партийно-политическа система, това би било кошмар. Не виждам в сегашното Народно събрание, а и в следващите издания,  да има мнозинство, което да подкрепи нов проект на конституция или съществен промени в нея. Макар че ГЕРБ имаха такъв проект, а и Румен Радев също е казвал, че има такъв. Заготовки има, но това няма да ни реши проблемите, напротив, ще ги задълбочи."

Гледайте целия разговор във видеото или в сайта на Nova News тук

Следвайте ни