Биляна Гяурова-Вегертседер по Bloomberg TV: Има опасност от блокаж на държавата

Изследване на Eurobarometer показва, че за 9% от населението на България върховенството на закона и демокрацията не са важни, като това е ръст от 3 процентни пункта спрямо 2019 г. Това изследване показва нуждата от повишаването на правната култура и информираност сред българите за важността на върховенството на правото, правовата държава и Конституцията, това коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

По време на дебата за конституционните промени през 2023 г. българския институт за правни инициативи прави изследване, в което установява, че между 80-90% от хората не знаят, че се предлага подобна промяна в основния закон, а около 80% от тези, които знаят, нямат представа как се изразяват тези промени. Г-жа Вегертседер обясни, че това е комуникационен проблем от гледна точка на политиците, тъй като промяна в конституцията освен юридически е и политически въпрос.

През 2003 г. е взето прословутото решение номер 3 на КС, въз основа питане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев за това какво означава изразът “форма на държавно устройство и на държавно управление”; кога са налице промени и извършват ли се такива при конкретно поставени хипотези; подлежи ли на контрол за конституционосъобразност от Конституционния съд закон за изменение или допълнение на Конституцията, приет от Обикновено народно събрание. Тогава Конституционният съд решава, че всички размествания в съдебната власт представляват именно такава промяна. Г-жа Вегертседер обясни, че сегашният състав на КС не успя или не пожела да надскочи това решение. Тя не смята, че промените в Конституцията, предложени миналата година са не доогледани. И допълни, че по-скоро КС бетонира решение номер 3 и показва двоен стандарт.

Двойнствеността идва от това, че КС разглежда всички власти и на едно ниво, но оставя решения отнемащи сила на президентската институция, но отменя тези касаещи главния прокурор. Това показва късогледство от страна на КС, тъй като това решение може да блокира много процеси в съдебната система.

„Може би Конституционният съд в този случай не провидя, че оставяйки тези правомощия те могат да доведат до блокаж на държавата и ние да се завъртим пак в една спирала от предсрочни избори, оставяйки по този начин президента да управлява през служебни правителства, нищо че правомощията са му орязани. Това е абсурда и от юридическа гледна точка, пред който сега сме изправени с решението на КС.“

Тя допълни, че политическите трусове в държавата правят България уязвима в геополитически аспект.

Целия коментар гледайте във видеото.

Текстът е препечатан от сайта на Bloomberg TV

Следвайте ни