Д-р Теодор Славев за БНР: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги печели

"Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление." Това каза в интервю за БНР политологът д-р Теодор Славев.

"Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси", констатира той и прогнозира "доста неприятен път оттук нататък". ДПС е една от най-непрозрачните партии в България, отбеляза д-р Славев. По думите му, "при други подобни трусове в ДПС крайният резултат е бил, че Доган винаги печели". "Път назад няма" и "ще има последствия за настоящото ръководство на ДПС" в лицето на Делян Пеевски.

"В ДПС последната инстанция е Доган. Партията очевидно е разклатена, Пеевски започна чистка. Доган ще трябва да възстанови силата си в структурите. Това в момента се случва. Но е очевидно, че има напрежение. ДПС черпи легитимността си от историческата роля на Ахмед Доган. Пеевски не е първият, срещу когото Доган ще се изправи", допълни анализаторът в предаването "Преди всички". Институциите-бухалки, които се управляват от олигархични кръгове, не са от вчера. Според д-р Слаев хора от ДПС са притеснени "дали утре няма да се събудят с досъдебно производство или да започнат да ги викат на разпити".

Във връзка с връчването на втория мандат на ДПС, д-р Славев не очаква да види там Пеевски, но не е ясно дали от ДПС веднага ще върнат папката с мандата "или ще симулират преговори". "Борисов не иска да хваща горещия картоф. Той и в момента управлява. Ако той нямаше излаз и достъп до властта, щеше да направи много по-големи усилия." Д-р Славев смята, че тъй като изпълнителната власт и сега му е "вързана в кърпа", Бойко Борисов избира да не се хаби политически и репутационно със създаването на редовно правителство.

Цялото интервю слушайте в сайта на БНР тук

Следвайте ни