Над 20 организации с призив към народните представители: Не подменяйте съдебната реформа!

До
Народните представители
в 43-то Народно събрание

Копие до:
Министър - председателя на Република България
Европейска комисия
Медии 


О Т В О Р Е Н О  П И С М О

Уважаеми госпожи и господа,

На 26 май в Народното събрание  бяха внесени предложенията за промени в Конституцията на РБ с безпрецедентните 132 подписа. В тези близо два месеца дебатът вървеше професионално и аргументирано, чуха се всички възможни позиции. В последните две седмици той изчезна и се подмени с фалшиво политическо говорене и несъстоятелни твърдения.

Няма никакво оправдание за подобен тип поведение освен неистовото желание за запазване на едно състояние, при което съдебната власт е в безтегловност и това я прави уязвима, зависима и лесно контролируема. Нещо повече, предложеният нов проект в голяма степен преповтаря настоящия, но заобикаля  някои от съществените предложения. В обществото се налагат опасения, че целта на тези усилия е насочена към забавяне на целия процес на реформиране на системата, необратимостта на реформата и поредното запушване на опитите за пробиване на статуквото.

Всичко това става в момент, в който сред обществото има изключителна воля за промяна именно в съдебната власт. Гражданите най-после започват да разбират важността на това да има наистина независим съд и наистина отговорна прокуратура. Очевидно обаче тази воля липсва сред призваните да гласуват промените в Конституцията, напротив, тя изглежда е насочена повече към стопиране на всички опити за разбиване на модела. Именно това я прави толкова ожесточена и централизирана.

Уважаеми народни представители, това Народно събрание и това управление започнаха своя мандат с ясната заявка, че реформиране в дълбочина на съдебната власт е абсолютният, обединяващ всички приоритет! Сега е моментът да докажете своята политическа отговорност, доблест и съзнание като гласувате в подкрепа на първия законопроект. Утрешният ден е тест не само пред вашите избиратели и хората, които са ви гласували огромно доверие. Утрешният ден е и тест пред вашата съвест – политическа и гражданска. Не пропускайте да покажете, че промяна е възможна и вие сте избраните и достойните да я прокарате!

Асоциация "Човешки права стъпка по стъпка" Варна
Български институт за правни инициативи
Български център за нестопанско право
Българско училище за политика
Доц. д-р Кристиан Таков
Европейски институт
Институт за пазарна икономика
Международен център за изследване на малцинствата
НПО Линкс
Програма "Достъп до информация"
Сдружение "Болкан Асист"
Сдружение "Консенсус"
Сдружение "Младежки алианс – Варна"
Сдружение "Партньорство в действие"
Фондация "МожеБГ"
Фондация РискМонитор
Фондация "С.Е.Г.А. – Старт за Ефективни Граждански Алтернативи"
Форум Гражданско Участие – мрежа от 120 граждански организации
Форум за наблюдение и анализ на публични политики
Център за либерални стратегии
Център за независим живот
Център за приобщаващо образование

ВИЖТЕ ТЕКСТА НА ПИСМОТО НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК.

Следвайте ни


  • Начало
    • Позиции
      • Над 20 организации с призив към народните представители: Не подменяйте съдебната реформа!