Биляна Гяурова-Вегертседер пред Euronews Bulgaria: Налице е нежелание на политиците да доведат реформата в Конституцията до край

ГЕРБ и ДПС влязоха в предизборна кампания още през декември, веднага след приемането на промените в Конституцията, така че това очаквано ще се отрази и на резултата на изборите на ПП-ДБ. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Биляна Гяуорова-Вегертседер от Български институт за правни инициативи.

„През цялото време ГЕРБ и ДПС говорят на своите твърди ядра и със всичките си действия те вървяха към този предсрочен вот. На практика те показваха, че управлението, което се реализираше в държавата не само през последните 10 месеца, но и преди това, е някак несериозно и безотговорно“, коментира тя.

ПП-ДБ не успяха да разиграят основния си приоритет с промяната в Конституцията, защото когато се правят такива сериозни промени, е необходимо малко повече време, за да могат те да се разгърнат и да се уплътнят със съдържание. Това е поставено „на трупчета“ в момента, защото с решението на парламента да излезе във ваканция и да не заседава, се нарушава изпълнението на сроковете, които бяха предвидени в самите промени на Конституцията.

Според г-жа Вегертседер ако това време беше дадено и беше приет Законът за съдебната власт, вероятно нямаше да се стигне до този хаос. За мен е налице едно нежелание да се доведат тези реформи до край и хаосът е предизвикан от забързването на всички процеси, както юридически, така и политически, отбеляза още тя.

Текстът е препечатан от сайта на Euronews Bulgaria.

Слушайте целия разговор във видеото.

Следвайте ни