Д-р Теодор Славев за Mediapool: "Величие" може да отвори гише за продажба на депутати

"Разбиването на групата на "Величие“ може да бъде като детска игра за Бойко Борисов. Виждали сме какво прави този човек с партии, които не са обединени от общи ценности", коментира в интервю за Mediapool политологът д-р Теодор Славев. Той напомня, че ИТН са бизнес проект и трябва да преценят най-добрия момент, в който да капитализират участието си в политиката. Поради това д-р Славев очаква, че съставяне на правителство с подкрепата на партията на Слави Трифонов е най-вероятно.

Г-н Славев, какви са опциите пред Борисов за съставяне на правителство при седем партии в парламента, а и "Величие" вече са там?

Опциите на Борисов в момента се ограничават до само една. Това е коалиция с ДПС и привличане на трети партньор. "Има такъв народ" изглеждат най-гъвкави в това отношение, но тук има и много условности. Борисов не изгаря от желание да управлява с Пеевски, но дали има избор? Дали не е притиснат до стената? Само преди две години българският народ класира ИТН на първо място на изборите, за да изчегъртват Борисов, а сега са напът да влязат в ролята на обикновено котенце на ГЕРБ и ДПС. Ако направят това, тях ги очаква много по-тежък спад на електорална подкрепа от ПП-ДБ, защото ИТН е бизнес проект, а не партия, която събира хора с общи ценности и интереси. Преди това обаче първата работа на Борисов ще бъде да се обърне към ПП-ДБ, за да подновят управлението.

Какво ще бъде посланието на Борисов към ПП-ДБ? Да пази България от крайнодесните?

Между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС няма различия по отношение на светогледа как трябва да се управлява страната. Различието идва от това какви хора да се изберат във Висшия съдебен съвет, какъв главен прокурор ще се избере и т.н. Съдебната власт опъва политическия чадър в България и точно заради това се разпадна сглобката. Антикорупционна комисия, регулатори… това са механизмите за рекет и опъване на политически чадър в България. Но извън това имаме еврозоната, Шенген, военната помощ за Украйна, в тези неща тези три формации нямат различки. Всички искаме да строим детска болница, но въпросът е да няма пробойни в бюджета на здравеопазването, нали?

Какво очаквате да отговорят ПП-ДБ на Борисов?

ПП-ДБ първо трябва да направят много сериозен анализ къде им отидоха 1/3 от гласовете. Те имат шанс да рестартират донякъде моралния си обликт и възобновят анти-ГЕРБ и анти-ДПС говоренето. Разбира се, те биха могли да възстановят сглобката, но това би бил някакъв Франкенщайн. И трите политически сили губят обществена подкрепа и ще бъде много трудно да направят някакви реформи заедно. Каквото и да направят, това ще бъде посрещнато с огромна съпротива от българина, който цъка с език и не гласува. Ако пък гласува, той гласува радикално.

Какво е обяснението за резултата на партии като "Величие", която успя да влезе в парламента, и "Меч", която е близо до 4-те процента?

Тяхното представяне е преекспонирано от ниската избирателна активност. Достатъчни се оказват 70-80 хиляди гласа за влизане в парламента, което е равно на гостите на няколко по-големи сватби. Аз обаче се изненадвам, че подобни партии дойдоха толкова късно в България. Тяхната риторика и начин на действие е копи-пейст от това, което прави МАГА движението в САЩ (Make America Great Again, движението на Доналд Тръмп – б.р.). Цялата им кампания минава през социалните мрежи. Те забъркват някаква смесица от теология, Господ е сериозно замесен, има конспиративност, лесни обяснения за света… Запалват младите хора за политиката по много развратен начин. Тези хора всяват паника, но твърдят, че не искат да взривяват системата, а да я стабилизират.

В тази среда не само българският избирател, но и европейският, проявява нещо, което е много интересно от политологична гледна точка. Българинът и европеецът се усещат в криза. Първо беше Covid, после започна войната, дойде високата инфлация. Тези неща се натрупват. Българският и европейският избирател се опитват да съвместят две противоположни неща – чрез радикализация да се стабилизира системата. Хората гласуват за радикали, за да може системата да се върне към някакъв баланс, а това няма как да стане. Да се надяваме, че това е някакъв лек летен вирус, който ще ни се размине и няма да се получи лавина. Виждали сме как се случват нещата. Първо са малки, смеят им се, после порастват… Добре е да не ги подценяваме, но аз не искам и да ги надценявам, защото българите като общност са много далече от "Величие".

Какви са шансовете са съставяне на редовно правителство?

Наистина нямам търпение да видя парламентарната група на "Величие". Разбиването на тази група ще бъде като детска игра за Борисов. Виждали сме какво прави този човек с партии, които не са обединени от общи ценности. Видяхме как се разби и групата на "Възраждане" след местните избори. В същото време ИТН са бизнес проект и трябва да преценят най-добрия момент, в който да капитализират участието си в политиката. ИТН няма да се върнат към онези гласове, които имаха през 2021 година.

И сега е времето да кешират?

Да, точно така. Тази преценка трябва да направят за себе си.

Какво може да се очаква от подобно правителство?

Шенген и еврозоната ще останат някакъв водещ мотив, но няма да има мнозинство за реформи. Ще видим как ще се отключи назначававането на кадрите в регулаторите и съдебната власт. Трябва да се намери някакво решение, защото състоянието, в което се намираме, е плашещо. Имаме много органи с отдавна изтекли мандати. Управление на ГЕРБ, ДПС и ИТН не изгелжда странно или далечно, но ще е много трудно.

Също така не мога да кажа каква е вероятността да отидем на нови избори през есента, но тя е много голяма. Това е постоянната заплаха при тази политическа криза, в която се намираме.

В какво положение се намира Бойко Борисов?

В много трудно. Той е в ситуация да управлява с човек, който официално се намира в санкционния списък "Магнитски". Това не е престижно. Борисов обича като ходи по света да му обръщат внимание като достолепен лидер, а Пеевски винаги ще виси към неговия образ. Големият въпрос е как излизаме от тази политическа криза. Развалянето на сглобката беше нещо съвсем излишно, а тези избори само задълбочиха спиралата на политическата криза. Те не решиха нито един въпрос, а повдигнаха редица нови. Всичките до един - неприятни.

Възможно ли е Борисов да стане премиер?

Аз си мисля, че цялото това говорене Борисов да стане премиер е, за да може да се пази от Пеевски. Когато си премиер, на теб ти носят докладите на ДАНС, докладите от разузнаването. Премиерът е пряк шеф на вътрешния министър и има инструменти да си пази гърба. Ние помним времена, в които Пеевски и Борисов не бяха в такива добри отношения. А и в България криминалният елемент винаги присъства в политиката. Да влезеш в упралвнието с тип като Пеевски, аз не бих го пожелавал на никого.

Ще отворят ли крайнодесните гише за продажба на депутати?

Гледайки как се е случвало досега с тях, по-скоро да. При "Величие" има една жена, която е участвала в създаването на структурите на партията на Слави Трифонов (Виктория Василева, бивш депутат от ИТН). В България очеивдно има хора, които се държат като политически брокери и са много удобни и гъвкави. Така че като гледам някои хора - бизнесмени с Понци схема - смятам, че при тях важи принципа на Граучо Маркс: "Ако не ти харесват моите ценности, имам и други". В този смисъл е възможно да се отвори това гише. На това гише слагам и “Има такъв народ“, които като риторика се подреждат сред тези партии.

Изчезва ли БСП?

БСП изчезва. БСП има връзка с появата на всички тези радикални партии, които ние сега слагаме в дясно, но те идват от БСП. Българската социалистическа партия имаше задържаща роля в политическата система по време на прехода. Тези хора гласуваха за БСП и партията съумяваше по някакъв начин да ги трансформира. След това Корнелия Нинова обяви епохата на социалния консерватизъм, радикализира се и реши да участва в състезанието по радикализация. Преди това да се случи, БСП задържаше радикалните гласове и ги превръщаше в мейнстрийм. БСП успяваше да участва в политиката с този електорат като една сериозна масова партия. Сега БСП е напът да изчезне. При едни следващи бързи избори при Корнелия Нинова начело на БСП, тя е заплашена да се бори за прескачане на бариерата. Само на тези избори партията се срива с около 40%.

Кой е основният извод след тези избори?

В българското общество, а и в държавите от ЕС, има много сериозни проблеми. Това, което се случва в България означава, че ние сме спрели да си говорим един с друг. Ние се сочим с пръст. По-голямата част от хората тотално са обърнали гръб на политиците. Толкова ниска избирателна активност и тази подредба на партиите в парламента означава, че сме буквално на ръба на бездната и гледаме надолу. Следващата крачка е идването на чистия авторитаризъм. Геополитическата обстановка също подтиква натам. Буквално водим битка за последните парчета от демокрацията.

Текстът е препечатан от сайта на Mediapool тук

Следвайте ни