Д-р Теодор Славев за Euronews България: Огромният проблем е изключително ниската активност на изборите

Възможно е формиране на експертен кабинет. Около това мнение се обединиха политолозите д-р Теодор Славев и Ивайло Илиев в ефира на "Добро утро, Европа". 

Според д-р Славев българското общество е влязло в една спирала на радикализация. "Подобни формации като „Величие“ са свръхрепрезентирани в Народното събрание, поради ниската избирателна активност. При една по-висока активност, дори такава от предсрочните избори от миналата година с около 40% активност, те нямаше да прескочат бариерата. Въпросът е какво се случва в недрата на българското общество, в отношенията между политици, взимащи решения, и избиратели, защото има неща, които трябва много да ни притесняват. Дори имам чувството, че сме на ръба на бездната и гледаме към нея, защото 30% избирателна активност е индикация за огромни проблеми."

По отношене на неочакваните тезиде и идеите на партия "Величие", д-р Славев отбеляза "Ако преди имахме анти-ваксъри, сега имаме хора, които получават тайни доклади, имат план за стогодишно управление на страната, но няма да го споделят с другите, защото е таен… Това е на ръба на комичното.” На въпроса чий проект може да бъде партия „Величие“ д-р Славев посочи, че не става въпрос за проект тип агентура, а по-скоро за икономически проект. „Това са хора, които искат да капитализират от политическото си участие във властта. Посланията им не са нищо ново от това, което наблюдаваме в западния свят и в САЩ. Те дори почти изцяло ги копират. Тезите и посланията на партията са почти еднакви с Make America Great Again.“

За вота на българите в чужбина д-р Славев посочи, не само сега, но и преди, трябва да се приложи научно-изследователски подход - защо те така гласуват, скъскана ли е връзката им с държавата и др. "Този вот никога не е определят фундаментално резултатите от изборите в България. Ние го запазваме като форма  на някакъв вид ангажираност на тези хора. Общото между българите и европейците, което наблюдаваме е един много странен опит да се съберат две противоположни неща в едно. Ако приемем, че в момента сме с кризисно самосъзнание – войната, Covid, инфлация и това само в рамките на 3 години, ние се опитваме да балансираме тази система. Да върнем света към нещо старо и познато чрез радикализация."

Гледайте целия разговор във видеото или в сайта на Euronews България тук

Следвайте ни