Крупна търговия с гражданство е невъзможна без политически чадър

"Крупна търговия с гражданство е невъзможна без политически чадър, ако изнесените факти са верни. Но ние наблюдаваме една активизация на българската прокуратура при политически събития. И това е устойчива практика у нас на действие на прокуратура и на разследващи органи, може да се търси връзка,  но ние няма как да знаем със сигурност и просто наслагваме събития, които се случва паралелно". Това каза Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов по повод концентрацията на напрежение в общественото пространство след протестите на майките на деца с увреждания и активизацията на прокурорските действия.

"В резултат на прехода в България се е създал един капитализъм, който разчита не на лични качества на бизнеса, а на връзки с властта, откъдето получава публични средства", коментира гостът причината за процесите, довели до системни проблеми с обществените поръчки, които се наблюдават в обществото ни днес. По повод последните акции на прокуратурата той каза:

"Ние сме в навечерието на кампании за избори за Европейски парламент и за местна власт, така че може да се каже, че прокуратурата винаги е участвала в тези кампании, за съжаление". 

Славев коментира факта, че макар тази практика да не е български патент, българската прокуратура, за разлика от американската, не е част от изпълнителната власт, а е независима и част от съдебната и трябва да се държи на равно отдалечено разстояние  далеч от всички политически сили, нещо, което се опитва да демонстрира.

"Виждаме, че ударите и атаките са освен върху крупни бизнесмени и върху лица от различни политически партии, в това има една демонстрация".

По повод действията на прокуратурата в Агенцията за българите в чужбина, Славеев изрази становището си:

"Искрено се надявам обвиненията на прокуратурата да не се разбият в съда и това да не се окаже поредната ПР акция, която ще завърши с поражение за разследващите. Ако изнесените факти са верни, това е изключително обезпокояващо, даването на удостоверение за български произход като елемент на българско гражданство е и елемент на националната сигурност. Големият въпрос тук е къде през това време са били другите институции, защото данни за подобна търговия в медиите съществуват от 2014 - 2015 година, а едва ли в такива крупни размери това може да се случи без политически чадър".

Вижте целия разговор ТУК.

Следвайте ни