Биляна Гяурова: Законодателството на ГЕРБ е юридически Титаник. Управляващите са в кораб, който потъва.

„Безнаказаност и политическа слепота доведе до ситуацията, в която се намираме в момента.“ Това каза директорът на БИПИ в предаването „Кой говори?“ на Дарик Радио с водещ Пролет Велкова.

Биляна Гяурова коментира актуалната тема за корупционните скандали през последните седмици. Законът, който създаде Антикорупционната комисия се пропуква. „Ако имахме силни институции, контролни механизми и взаимно възпиране на властите нямаше да имаме това потъване. Хората проявяват много висока степен на нетърпимост, защото това ги връща 50 години назад. На практика, в антикорупционния закон са обединени още пет закона – получихме гигантска конфигурация, с различни функции, които не могат да работят заедно. Антикорупционната комисия беше избрана от най-политизираният орган. Зле скроеното законодателство води до тази ситуация.“, каза тя.

Заедно с останалите дискутанти в ефира, Евгений Дайнов и Калин Славов се обсъди и напрежението в Габрово. Биляна Гяурова посочи, че трябва да се търси институционален и законов ред за справяне с проблемите, включително и чрез Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Тя посочи, че са били направени странни промени в законодателство във връзка с регистрацията, но съществуват неизползвани правни механизми за справяне с проблема, но не трябва рушенето на жилища да се случва като наказателна акция.

Чуйте целия запис ТУК

Следвайте ни