Биляна Гяурова-Вегертседер: Изтича срокът за самономиниране на кандидатите за европейски делегирани прокурори

Изтича срокът за самономиниране на кандидатите за европейски делегирани прокурори

На 16 юли изтича срокът за самономиниране на кандидатите за европейски делегирани прокурори на мястото на шестимата отхвърлени от Европейската прокуратура. Процедурата започна на 16 юни. 

Засега има 16 кандидати, от които 5 кандидатстват за втори път, като от тези пет четирима са прокурори, а един е следовател. Общо сред всичките 16 има двама следователи и 4 съдии, поясни в предаването „Преди всички“ Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи.

Според нея проблемът е в правилата и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет търпи критики, защото не е направила опит и не е провела разговор за промяната им.

Биляна Гяурова изтъкна, че след като европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е била тук „на крака“, най-малкото прокурорската колегия е трябвало да проведе дебат в рамките на колегията за ревизиране на правилата.

„Прокурорската колегия е като едно войнишно подразделение, там всички гласуван анблок, създава се впечатлението, че няма собствена мисъл в независимите иначе прокурори и следователи, които са избрани, а по-скоро е всичко предначертано“, коментира още Гяурова.

В края на август и началото на септември трябва да имаме допълнителните шест европейски делегирани прокурори, уточни тя.

Цялото интервю слушайте в ТУК.

Следвайте ни