Биляна Гяурова: Решението на СРС за Точкова е със символно значение

"Решението на Софийския районен съд е със символно значение, защото показва еманципация на съда по отношение по ключов въпрос, какъвто е мандатността на главния съдебен инспектор. Надявам се сега, когато има решение, което сезира и прокуратурата, да последва реакция и от Точкова, и от инспекторите". Коментарът пред БНР направи Биляна Гяурова-Вегертседер. 

Софийският районен съд (СРС) обяви в свой акт, че главният съдебен инспектор Теодора Точкова заема незаконно позицията, защото мандатът ѝ отдавна е изтекъл. Столичният съдия сезира прокуратурата, защото Точкова продължава да извършва действия от името на служебната позиция, която по закон не може да заема. В решението си съдия Мирослав Петров обяснява, че става дума за узурпиране на власт и констатира, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна криза в съдебния инспекторат. Съдия Петров произнася своето решение, след като съдът е сезиран от неговия бивш колега Методи Лалов, който беше председател на Софийския районен съд. 

Според Биляна Гяурова-Вегертседер ще бъде интересно решението на съда по жалбата на съдия Петков, тъй като в нея се отправя важно предложение - председателят на Върховния касационен съд да сезира Конституционния съд по темата за мандата на главния инспектор - дали може удължаван изрично или мълчаливо. 

"Предвид новата политическа конфигурация в Народното събрание и разместването на властовите позиции извън Народното събрание смятам, че 47-ото Народно събрание, ако иска да реализира сериозна съдебна реформа, трябва да стартира с откриване на процедурата за избор на главен инспектор и на инспектори. Не трябва да се търси извинение с това, че Конституцията е регламентирала конституционно мнозинство от 2/3 за техния избор. Ако не си подадат оставките главният инспектор и останалите инспектори, те трябва да депозират молби да бъдат върнати на съответните позиции в съдебната власт".

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

Следвайте ни